Ciasta biszkoptowe z owocami - przepisy owocowe | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Biszkopty z owocami

7 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (7)

Rolada bananowa
ratingratingratingratingrating

262

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Śmietankowy krem, drobne kawałki gorzkiej czekolady i słodkie banany to kombinacja, która w porze...
Ciasto czekoladowe z bananami
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Ko...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

247

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Rolada z bitą śmietaną i malinami
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Zakręć ciastem w swojej kuchni i przygotuj roladę biszkoptową z malinami! To puszyste ciasto, któ...
Placek z galaretką
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Puszyste ciasto, na nim krem śmietankowy na bazie mascarpone, świeże owoce, a całość wieńczy kolo...
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem to deser, jakiego nie może zabraknąć na stole w podcza...
Biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopty z owocamiBiszkopty z owocami

Dzięki swojej delikatności, biszkopt jest podstawą wielu ciast. Upieczony w okrągłej formie, stanowi podstawowy spód do tortów. Wystarczy tylko przekroić go na dwa lub więcej blatów i przełożyć kremem. Popularnym dodatkiem do biszkoptów są także różnego rodzaju owoce. Dodaj do niego takie, które lubisz najbardziej: truskawki, jagody, maliny czy jabłka. Jednym z najprostszych sposobów na biszkopt z owocami jest przyrządzenie go z warstwą galaretki. Piekąc biszkopt, pamiętaj, że puszystości dodaje mu piana z białek. Ubij je więc bardzo dokładnie i połącz ostrożnie z pozostałymi składnikami. Wykorzystaj do pieczenia mąkę orzechową – ciasto będzie miało przyjemny smak i zapach. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia i nie wyciągaj ciasta od razu. Otwórz drzwiczki i poczekaj chwilę – kiedy biszkopt ostygnie, wyłóż na niego owoce i polej tężejącą już galaretką. Na koniec udekoruj całość bitą śmietaną. Warstwę biszkoptową od galaretki oddziel ptasim mleczkiem – dzięki temu ciasto będzie jeszcze delikatniejsze. Sprawdzi się także masa z serka mascarpone. Podczas przygotowania biszkoptu dodaj do niego kakao. Wkrój kawałki gruszek lub jabłek i delikatnie wymieszaj. Otrzymasz w ten sposób proste ciasto czekoladowe. Biszkopt i owoce połączysz także w innych, ciekawych formach. Przygotuj np. roladę. W tym celu cienkie ciasto, jeszcze ciepłe, zwiń z pomocą ściereczki. Kiedy ostygnie, rozwiń je delikatnie i posmaruj owocowym kremem lub dżemem. Na koniec zawiń ostrożnie. Inny wypiek, odpowiedni na uroczyste okazje, otrzymasz, kiedy z ciasta biszkoptowego upieczesz tartaletki. Oprócz owoców nadziej je np. gałką lodów albo twarożkiem sernikowym. Chcesz, żeby smak owoców wyraźnie dominował nad resztą? Pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być także nektarynki lub mango) zmiksuj z tężejącą masą na bazie galaretek. Wlej do dużej miski i na wierzchu ułóż biszkopty. Kiedy całość stężeje, wyjmij ją ostrożnie i udekoruj. Nasze przepisy zawierają mnóstwo różnorodnych propozycji na wykorzystanie biszkoptów. Wypróbuj je przy najbliższej okazji!