Ciasto biszkoptowe z owocami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

200 gramów

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

masa:

1 opakowanie

2 szklanki

wierzch:

50 dekagramów

50 dekagramów

50 dekagramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać rozpuszczoną Kasię, wymieszać.

Krok 2

Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z Kasią i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Krok 3

Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika!

Krok 4

Następnie przygotować budyń wg przepisu. Pokroić owoce. Biszkopt skropić lekko rumem, wyłożyć budyń i poukładać pokrojone owoce.

Krok 5

Na koniec rozpuścić galaretki w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać, ostudzić.

Krok 6

Tężejącą galaretkę wykładać stopniowo łyżką na owoce, uważać na brzegi placka.

1

Opinie o przepisie

  • Zbigniew Nowak

    Zbigniew Nowak , 06.09.2017

    no dobra nagrzac do 1000 czy do 100 stopni

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto biszkoptowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto biszkoptowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto biszkoptowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto biszkoptowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto biszkoptowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto biszkoptowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto biszkoptowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto biszkoptowe z owocamiCiasto biszkoptowe z owocami

Ciasto biszkoptowe z owocami będzie wyśmienitym sposobem na deser, zwłaszcza w lecie, kiedy możesz przygotować je z sezonowymi owocami, takimi jak: truskawki, maliny, jagody czy nektarynki. W inne pory roku nadawać się będą owoce z puszki, jak również jabłka oraz gruszki. Wybierz swoje ulubione owoce i wypróbuj nasz przepis. Zacznij od upieczenia biszkoptu. Najważniejsze jest to, by delikatnie i starannie łączyć ze sobą wszystkie składniki, dzięki czemu biszkopt będzie puszysty. Ubij białka z cukrem i powoli dodawaj resztę, czyli żółtka oraz rozpuszczoną kostkę, a także przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Upiecz ciasto, nie otwierając w międzyczasie piekarnika, by nie opadło. Po wyjęciu i przestudzeniu naponczuj je herbatą albo sokiem owocowym i pokryj warstwą budyniu waniliowego albo śmietankowego. Na koniec wyłóż na niego kawałki owoców, zalewając je lekko tężejącą galaretką. Ciasto biszkoptowe z owocami z powodzeniem możesz podać jako tort urodzinowy, będzie też pasować zaserwowane podczas przyjęcia w ogrodzie. Przygotuj je i przekonaj się, jakie jest pyszne.