CIASTO MIĘTOWE

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

1 szczypta

400 mililitrów

2 opakowania

2 opakowania

3 łyżki

null gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy z solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i sok. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Krok 2

Pieczemy 30 minut w temp. 180˚C. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Krok 3

Miętę zaparzamy, zalewając 1,5 szklanki wrzątku, przecedzamy (0,5 szklanki naparu pozostawić do nasączenia biszkoptu).

Krok 4

Do naparu wlewamy 1 szklankę wrzątku, wsypujemy 1 galaretkę i 2 łyżki żelatyny.

Krok 5

Mieszamy.

Krok 6

Odstawiamy do stężenia.

Krok 7

Śmietany ubijamy z mlekiem.

Krok 8

Mieszamy z tężejącą galaretką.

Krok 9

Wylewamy na spód biszkopta, przykrywamy drugim plackiem.

Krok 10

Drugą galaretkę rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu z resztą żelatyny. Tężejącą wylewamy na ciasto. Chłodzimy 3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO MIĘTOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO MIĘTOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO MIĘTOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO MIĘTOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO MIĘTOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO MIĘTOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO MIĘTOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej