Ciasto z winogronem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

320

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

6 sztuk

6 łyżek

1 szklanka

1 łyżeczka

biszkopt ciemny:

6 sztuk

6 łyżek

1 łyżeczka

0.75 szklanki

3 łyżki

krem:

1 litr

1 szklanka

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

2 opakowania

galaretka:

3 opakowania

3 opakowania

30 dekagramów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopt jasny i ciemny. Wystudzić.

Krok 2

Wykonać krem: obie mąki i żółtka roztrzepać w 1/4 l mleka.

Krok 3

Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń.

Krok 4

Kasię utrzeć, dodać krem, podzielić na 3 części.

Krok 5

WYKONANIE PLACKA: W ciemnym biszkopcie po upieczeniu wyciąć kółka (np. szklanką).

Krok 6

Na jasnym biszkopcie w wysokiej foremce położyć pierwszą część kremu. Na masie położyć krążki z ciemnego biszkoptu.

Krok 7

Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną galaretką, rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu.

Krok 8

Gdy galaretka stężeje, nałożyć 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami.

Krok 9

W otwory włożyć pokrojone brzoskwinie. Przykryć 3 częścią kremu i zalać czerwoną galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej