Enchiladas wegetariańskie
NOWY PRZEPIS
łatwe
154 osoby zapisały

Składniki
250 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
1 puszka
200 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: cebulę obierz z łupin i podziel na cienkie piórka. Paprykę umyj, wytrzyj do sucha, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Chili drobno posiekaj, usuwając wcześniej nasiona. Fasolę i kukurydzę przesyp na sitko, a następnie odstaw, żeby ociekły z zalewy. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2
Na większą patelnię wlej trochę oleju. Kiedy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć pokrojone warzywa. Chwilę podsmażaj, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj również fasolę z kukurydzą. Dopraw do smaku przyprawą czosnkową z ziołami prowansalskimi Knorr.

Krok 3
Do miski przelej passatę pomidorową. Dodaj Fix Knorr Tortilla Meksykańska i dobrze wymieszaj na gładki sos. Włącz piekarnik i zacznij nagrzewać do temperatury 180°C.

Krok 4
Na desce do krojenia lub blacie rozłóż tortille. Na środek wykładaj farsz i zawijaj w rolki. Gotowe roladki układaj dość ciasno jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5
Przygotowanym Fixem zalej wszystkie tortille. Danie posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut lub do czasu, kiedy ser znajdujący się na powierzchni dania nie nabierze złocistego koloru.


Dobra rada:
Aby enchilada wege nabrała więcej pikanterii i głębszego smaku, możesz dodać więcej papryczki chili lub trochę świeżej, drobno siekanej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas wegetariańskie
Masz ochotę na aromatyczne i pełne smaku danie w iście meksykańskim stylu? Koniecznie wypróbuj nasze serowo-jarzynowe enchiladas wegetariańskie. Przepis na to pyszne danie jest niezwykle proste, a samo przygotowanie zajmie zaledwie kilkadziesiąt minut. Wystarczy mieć pod ręką trochę przypraw, ulubione warzywa, tortillę, ser i… wyśmienita potrawa gotowa!
Dla kogo?
Wegetariańskie enchiladas to danie, które pokocha każdy amator kuchni meksykańskiej oraz sycących dań pełnych kolorowych warzyw i cudownie ciągnącego się sera żółtego. Po prostu pycha!
Na jaką okazję?
Chrupiące nadziewane tortille z sosem to szybkie i proste danie, które idealnie się sprawdzi zarówno na obiad w rodzinnym gronie jak i romantyczną kolację. Enchiladas wege dobrze też znosi podgrzewanie w piekarniku, dlatego warto przygotować podwójną porcję.
Czy wiesz, że?
To popularne danie meksykańskie można wypełniać przeróżnym farszem. Oprócz warzyw i mielonego mięsa można również spotkać enchiladas z owocami morza, jajkami, twarogiem, a nawet bananami.
Dla urozmaicenia:
Enchilada wegetariańska doskonale smakuje solo lub z dodatkiem ryżu, podsmażonej czarnej fasoli oraz sosu np. mole lub czerwonego. Smak potrawy można urozmaicić, dodając do farszu kolendrę, pokrojone oliwki bez pestek albo podsmażony z czosnkiem szpinak. Smacznego!