Hiszpański kurczak w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański kurczak w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
30 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

0.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

400 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka posyp obficie naturalną przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 20min. Następnie obsmaż w głębokiej patelni, na lekki brąz, z obu stron i przełóż do brytfanki.

Hiszpański kurczak w pomarańczach - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę pokrój na ósemki pozostawiając skórkę i obłóż cząstkami mięso. Piecz, w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, przez 30min.

Hiszpański kurczak w pomarańczach - Krok 2

Krok 3

Zrób sos: Cebulę i paprykę pokrój w paski, czosnek zmiażdż, a następnie dodaj to do oliwy po smażeniu kurczaka. Smaż ok. 5 minut, mieszając.

Hiszpański kurczak w pomarańczach - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki, oliwki, bazylię, pieprz cayenne oraz sok pomarańczowy. Gotuj kilka minut.

Hiszpański kurczak w pomarańczach - Krok 4

Krok 5

Dodaj upieczonego kurczaka. Przykryj i duś około 15 minut. Podawaj samodzielnie lub z ryżem.

Hiszpański kurczak w pomarańczach - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz po polsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej