
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
0.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
400 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka posyp obficie naturalną przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 20min. Następnie obsmaż w głębokiej patelni, na lekki brąz, z obu stron i przełóż do brytfanki.

Krok 2
Pomarańczę pokrój na ósemki pozostawiając skórkę i obłóż cząstkami mięso. Piecz, w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, przez 30min.

Krok 3
Zrób sos: Cebulę i paprykę pokrój w paski, czosnek zmiażdż, a następnie dodaj to do oliwy po smażeniu kurczaka. Smaż ok. 5 minut, mieszając.

Krok 4
Dodaj pomidory z puszki, oliwki, bazylię, pieprz cayenne oraz sok pomarańczowy. Gotuj kilka minut.

Krok 5
Dodaj upieczonego kurczaka. Przykryj i duś około 15 minut. Podawaj samodzielnie lub z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej