
Składniki
400 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
1 litr
300 gramów
2 sztuki
80 gramów
4 listków
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na miękko, ok 4 minut. Następnie przełóż do garnka z zimną wodą i potem obierz delikatnie.

Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z 150ml wody i wraz z przyprawami Knorr dodaj do mięsa mielonego.

Krok 3
Lekko wilgotnymi dłońmi zrób z mięsa cztery porcje po ok 100g i owiń mięsem ugotowane jaja, tworząc duże „klopsy” z jajkiem w środku. Tak przygotowane porcje wstaw do lodówki na 2h.

Krok 4
Następnie panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tarce dość szczelnie.

Krok 5
Gotowe mięsne kulki smaż w głębokim oleju aż będą rumiane i złociste. Następnie dopiecz w 160 stopniach przez ok 10 minut. Jajka po szkocku podawaj na listkach zielonej sałaty. Żółtko w środku powinno byś lekko płynne, mięso soczyste a skórka z bułki tartej chrupiąca.


Dobra rada:
Do szkockich jaj pasuje klasyczny sos tatarski.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka po szkocku na Wielkanoc
Tradycje kulinarne, charakterystyczne dla innych państw czy regionów są tak bogate, że szkoda byłoby zamykać się w jednym, utartym schemacie. Wypróbuj przepis na jajka po szkocku! Ich ciekawa receptura i intrygujący wygląd zachęci do skosztowania nawet najbardziej opornych.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi kulinarne niespodzianki. Nie wiesz, co kryje się w środku mięsnej kulki? Odkrywanie tego dałoby każdemu dużą frajdę!
Na jaką okazję?
Zawsze wtedy, gdy potrzebujesz przygotować coś specjalnego. Taka potrawa z pewnością nie gości na naszych stołach na co dzień.
Czy wiesz, że?
Oryginalny przepis na jajka po szkocku ma już z pewnością swoje lata i pochodzi, jak łatwo można się domyślić, właśnie ze Szkocji. W tym kraju jest to tradycyjne danie śniadaniowe oraz piknikowe.
Dla urozmaicenia:
Zamiast mięsa wieprzowego równie dobrze możesz użyć innego rodzaju – wołowego lub indyczego.