Tort bezowy z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort bezowy z owocami

Autor: Barbara Paluszkiewicz

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

0.5 kilograma

1 łyżka

1 łyżka

0.5 litra

1.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednej łyżce cukru pudru i miksujemy, następnie kolejną i tak aż cukier się skończy na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Tak ubitą bezę wykładamy za pomocą szprycy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i suszymy 16 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i suszymy kolejne 90 min. Wysuszoną bezę wyciągamy i studzimy.

Krok 2

Teraz przygotowujemy śmietanę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno dodajemy kawę rozpuszczalną i cukier puder. Tak ubitą śmietanę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 1/3 owoców i przekładamy krążki bezowe, drugą część masy przekładamy do szprycy i dekorujemy górę bezy i posypujemy resztą owoców. I gotowe :) Życzę smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort bezowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej