
Składniki
8 sztuk
0.5 kilograma
1 łyżka
1 łyżka
0.5 litra
1.5 łyżeczki
2 łyżki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednej łyżce cukru pudru i miksujemy, następnie kolejną i tak aż cukier się skończy na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Tak ubitą bezę wykładamy za pomocą szprycy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i suszymy 16 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i suszymy kolejne 90 min. Wysuszoną bezę wyciągamy i studzimy.
Krok 2
Teraz przygotowujemy śmietanę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno dodajemy kawę rozpuszczalną i cukier puder. Tak ubitą śmietanę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 1/3 owoców i przekładamy krążki bezowe, drugą część masy przekładamy do szprycy i dekorujemy górę bezy i posypujemy resztą owoców. I gotowe :) Życzę smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej