Jednogarnkowy makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jednogarnkowy makaron

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 słoik

400 gramów

600 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Wlej do garnka sos Knorr, dodaj śmietanę i wszystko chwilę zagotuj.

Krok 3

Teraz dodaj pomidorki, makaron oraz dynię. Gotuj wszystko na małym ogniu mieszając ostrożnie od czasu do czasu przez ok 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Podawaj z świeżymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również innych makaronów jak np. penne. Jeśli w trakcie gotowania uznasz, że sos jest zbyt gęsty dolej odrobinę wody.

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 16.09.2022

    Nie byłam przekonana do połączenia makaronu z dynią. Zmieniłam zdanie po wypróbowaniu tego przepisu. Pycha! Danie posypałam parmezanem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jednogarnkowy makaronJednogarnkowy makaron

Zazwyczaj kuchenną codziennością jest sterta naczyń w zlewie, będąca pozostałością po przygotowywaniu posiłku. Widok ten można łatwo zmienić, jeśli wybierzecie dania jednogarnkowe, takie jak włoski makaron z sosem bolognese, dynią piżmową i pomarańczowymi pomidorkami. Co wyróżnia tę potrawę? Idealny smak, łatwość oraz krótki czas przygotowania. Makaron przypadnie więc do gustu tym z was, którzy nie mogą poświęcić kilku godzin na codzienne gotowanie.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostej i aromatycznej kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Jednogarnkowy makaron z sosem bolońskim to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Danie możecie przygotować także na kolację lub zaserwować podczas niespodziewanej wizyty gości.

Dla urozmaicenia:

Spaghetti możesz zastąpić makaronem penne lub inną ulubioną odmianą włoskiej pasty.