Kiełbasa w sosie pomidorowym
z pikantną fasolą
łatwe
111 osób zapisało
Składniki
500 gramów
80 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
5 gramów
100 mililitrów
200 gramów
1 słoik
1 słoik
40 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
opcjonalnie:
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kiełbasę w grubsze plastry. Podsmaż na oliwie, aż się zarumieni.
Krok 2
Dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, wędzoną paprykę, Paprykę słodką z Hiszpanii Knorr i smaż jeszcze ok. 2 minut.
Krok 3
Wlej 300 ml wody i dodaj sos barbecue.
Krok 4
Dodaj odcedzoną fasolkę i duś ok. 10 minut.
Krok 5
Pomidorki przekrój na pół i dodaj do mięsa. Całość duś ok. 10 minut, aż sos naturalnie zgęstnieje. Dopraw do smaku i podawaj z posiekanymi ziołami.
Dobra rada:
Zamiast wody możesz dodać do sosu 300 ml piwa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiełbasa w sosie pomidorowym
Twoi domownicy wydają się znudzeni, gdy po raz kolejny serwujesz im kurczaka z ziemniakami? Czas na zmiany! Jeśli szukasz inspiracji, mamy coś dla Ciebie! Wędzona kiełbasa w sosie pomidorowym z pikantną fasolą rozgrzeje wszystkich do czerwoności. Swojsko, a jednocześnie tak inaczej niż zwykle!
Dla kogo? Dla osób lubiących wyraziste smaki. Uwaga! Będzie pikantnie! Bez rumieńca na twarzy się nie obejdzie!
Na jaką okazję? Szukasz dania, które rozgrzeje Twoich gości i zapewni im uczucie sytości na długo? Wędzona kiełbasa w sosie pomidorowym z pikantną fasolą będzie strzałem w dziesiątkę.
Dla urozmaicenia: Zamiast wody do sosu możesz dodać 300 ml piwa – nada daniu nieco gorzkawego, wytrawnego posmaku.
Czy wiesz, że? W języku polskim słowo „kiełbasa” jest znane od XV wieku. Z języka prasłowiańskiego znaczy tyle co coś kłębiastego, wypukłego.