Koktajl owocowy ze szpinakiem

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 0 kJ / 163 Kcal | 8 % |
Tłuszcz | 3.5 g | 5 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1.8 g | 11 % |
Węglowodany | 27 g | 10 % |
w tym cukry | 14.3 g | - |
Błonnik | 2.5 g | - |
Białko | 8.2 g | 8 % |
Sól | 0.3 g | 4 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 372 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Owoce obierz ze skórek, poprzekrawaj. Szpinak umyj i odsącz wodę.
- Krok 2Dodaj do owoców i szpinaku jogurt naturalny i całość zmiksuj. Spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, ryboflawiny, magnezu, miedzi, witamin C, B12 i B6.
Smoothie z owoców ze szpinakiem to szybki, ale i bardzo pożywny sposób na drugie śniadanie. Z łatwością przyrządzisz je w domu, ale możesz także śmiało je zabrać na wynos – jako przekąskę do pracy. Połączenie szpinaku i owoców doskonale orzeźwia oraz dodaje sił.
Dla kogo? To idealny przepis dla ludzi aktywnych, żyjących w pośpiechu, którzy pragną odżywiać się smacznie i zdrowo.
Na zdrowie! Owocowo – warzywny napój jest skarbnicą wartościowych witamin i składników mineralnych. Połączenie świeżego szpinaku, kiwi, banana oraz pomarańczy dostarcza potasu (620,7 mg, czyli 32,6% RWS), tak cennego dla prawidłowej pracy mięśni i całego układu nerwowego. Zwróćmy uwagę, że smoothie to także moc witaminy C, która jest niezastąpionym pomocnikiem wspierającym naszą odporność czyli pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Czy wiesz, że? Dziś smoothie stało się bardzo modną przekąską, postrzeganą jako zdrowa alternatywa dla tych słodkich. Natomiast co ciekawe, pomysł na zmiksowany napój pojawił się już w latach 60. w USA.