Sałatka z brokułem i jajkiem
z ogórkiem kiszonym
łatwe
467 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
8 sztuk
8 łyżek
4 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zgotuj wodę. Umyj brokuł i wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę z 1 ząbkiem czosnku. Gotuj do momentu aż będzie półtwardy, a następnie go odcedź i ostudź.

Krok 2
Jajko i kiszony ogórek pokrój w kostkę, zielony koper posiekaj (część koperku zostaw do dekoracji).

Krok 3
Połącz wszystkie składniki lekko mieszając z dodatkiem majonezu.

Krok 4
Gotową pastę nałóż na pieczywo chrupkie wcześniej posmarowane margaryną Flora i udekoruj pozostałym zielonym koperkiem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, witamin A, E, C, ryboflawiny, witaminy B12, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, tiaminy, witaminy B6, witaminy D.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z brokułu, ogórka kwaszonego i jajka to bardzo prosty oraz szybki sposób na wartościową kolację. Składniki posiłku, choć mogą wydawać się zaskakujące, znakomicie się ze sobą komponują.
Dla kogo? To przepis dla lubiących warzywne kompozycje i różnorodne połączenia smakowe. Kropką nad „i” będzie kawa zbożowa na mleku, która pomoże nam powrócić myślami do czasów dzieciństwa.
Na zdrowie! Nie bez powodu warzywa znajdują się na samym dole Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ. Ich obecność w jadłospisie jest gwarancją dostarczania organizmowi wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Także dzięki nim proponowana kolacja zaopatrzy Cię aż w 45 mg witaminy C czyli 56,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Czy wiesz, że? Ogórek kwaszony jest znany już od czasów starożytnych. Kiszenie tych warzyw praktykowali mieszkańcy Mezopotamii. Ale to nie koniec zaskakujących wiadomości. Sam Arystoteles uważał, że kiszone ogórki mają właściwości prozdrowotne. Natomiast Juliusz Cezar nakazywał podawać je swoim żołnierzom – miały zapewnić im siłę fizyczną i równowagę psychiczną.