Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

6

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.25 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Śledzia umyj i wymocz w wodzie przez godzinę, osusz i drobno posiekaj. Cebulkę obierz i drobno pokrój.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 1

Krok 2

Ser biały rozgnieć widelcem, po czym połącz z cebulką i posiekanym śledziem. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wszystko wymieszaj.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 2

Krok 3

Pastę nałóż na pieczywo uprzednio posmarowane Florą i udekoruj listkami natki pietruszki.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 3

Krok 4

Paprykę i selera naciowego umyj, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz pozostałą posiekaną część natki pietruszki i delikatnie wymieszaj.

Kanapki z pastą twarogowo-śledziową - Krok 4
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: fosforu, cynku, miedzi, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, tiaminy, witaminy A, witaminy E, witaminy C, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy B12 i witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą twarogowo-śledziowąKanapki z pastą twarogowo-śledziową

Śniadanie na piątkę z plusem? Oto propozycja - kanapki z pastą twarogowo-śledziową. To połączenie zaskoczy Cię niecodzienną kompozycją smaków. Uzupełnij posiłek o sałatkę ze świeżych warzyw - papryki i selera, które dostarczą Ci ważnych dla organizmu witamin i składników mineralnych.

Dla kogo? I dla małych, i dla tych większych. Pożywne, a zarazem zdrowe kanapki z pastą twarogowo-śledziową zaspokoją poranny głód każdego smakosza.

Na zdrowie! Tak odpowiednio zbilansowane śniadanie dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Będzie bogatym źródłem witaminy C (jedna porcja to 68,4 mg czyli 87,4% RWS), która zalecana jest w celu zachowania dobrego zdrowia i wspomożenia funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto zaspokoi aż 51,6 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A ważną dla prawidłowego widzenia.

Czy wiesz, że? Stare holenderskie przysłowie mówi: „Kiedy śledź w domu – lekarz niepotrzebny”. I jest w tym ziarnko prawdy, bowiem śledzie są źródłem cennego białka oraz zdrowych tłuszczów. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem.