Najlepsza, domowa pizza na drożdżowym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pizza

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

35 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 mililitrów

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierwszy etap Robię ciasto na pizze 2 szklanki mąki 35 gram drożdzy pół szklanki mleka łyżeczka cukru 1łyżeczka oleju Do miski wsypuję mąkę, robie zagłębienie . Do szklanki wlewam mleko i podgrzewam aby bylo letnie drożdże krusze i wsypuje do mleka dodaje łyzeczkę cukru .Mieszam do rozpuszczenia ,wlewam do zagłebiena w mleku i delikatnie mieszam zmaka aby sie połaczyło i czekam 20 minut , az rozczyn zacznie pracowac . Dodaje łyzeczke czubrycy zilonej i łyzeczkę ziół prowansalskich. Zagniatam casto i zostawiam na pół godziny do wyrosnięcia pod ściereczką

Krok 2

Drugi etap Pieczarki 6 dużych kroje w plastry kładę na talerz . Do miseczki wlewam oliwe z oliwek 150 mili dodaje 1 kostkę rosół z kury wkruszam i mieszam do rozpłynięcia . Taka marynata polewam pieczarki spokojnie na 15 -20 minut zostawiam aby przeszły . Pomidorka kroje w plasterki 3 jajka ugotowane tez kroje w plasterki

Krok 3

Wałkuje ciasto wkładam do naczynia 30 centymetrowego na dnie delikatnie smaruje olejem . Ciasto dociskam do brzegów Polewam keczupem posypuje ziołami prowansalskimi kładę pieczarki odciskam lekko z marynaty układam na spodzie na nie kładę jajka i pomidorka .Wkładam do pieca na 15-20 minut jak widzę , że ciasto jest upieczone kłade ser i chwilke do rozpuszczenia i wyciagam

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bawarski kąsek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PizzaPizza

Nie jest żadną tajemnicą, że aby pizza była dobra, wyśmienite musi być przede wszystkim ciasto, na którym kładzie się wybrane składniki. Istnieją różne wariacje spodu tej pochodzącej z Włoch potrawy. Może być gruby lub cienki, w wersji saute lub z przyprawami. W tej propozycji ciasto zawiera zioła, które nadają mu specyficzny aromat. Są nimi: czubryca zielona, czyli mieszanka ziół pochodząca z Bułgarii i zioła prowansalskie - kompozycja francuska. Do tak przygotowanego spodu świetnie pasują proste składniki, tj. ugotowane na twardo jajko czy pomidor. Warto jednak zadbać o coś wyrazistego w smaku, co dodatkowo podkreśli smaczną, drożdżową podstawę – w tym przypadku są to pieczarki moczone przez krótki czas w specjalnej marynacie. Koniecznie wypróbuj to intrygujące połączenie smaków.