Najlepsza, domowa pizza na drożdżowym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

35 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 mililitrów

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierwszy etap Robię ciasto na pizze 2 szklanki mąki 35 gram drożdzy pół szklanki mleka łyżeczka cukru 1łyżeczka oleju Do miski wsypuję mąkę, robie zagłębienie . Do szklanki wlewam mleko i podgrzewam aby bylo letnie drożdże krusze i wsypuje do mleka dodaje łyzeczkę cukru .Mieszam do rozpuszczenia ,wlewam do zagłebiena w mleku i delikatnie mieszam zmaka aby sie połaczyło i czekam 20 minut , az rozczyn zacznie pracowac . Dodaje łyzeczke czubrycy zilonej i łyzeczkę ziół prowansalskich. Zagniatam casto i zostawiam na pół godziny do wyrosnięcia pod ściereczką

Krok 2

Drugi etap Pieczarki 6 dużych kroje w plastry kładę na talerz . Do miseczki wlewam oliwe z oliwek 150 mili dodaje 1 kostkę rosół z kury wkruszam i mieszam do rozpłynięcia . Taka marynata polewam pieczarki spokojnie na 15 -20 minut zostawiam aby przeszły . Pomidorka kroje w plasterki 3 jajka ugotowane tez kroje w plasterki

Krok 3

Wałkuje ciasto wkładam do naczynia 30 centymetrowego na dnie delikatnie smaruje olejem . Ciasto dociskam do brzegów Polewam keczupem posypuje ziołami prowansalskimi kładę pieczarki odciskam lekko z marynaty układam na spodzie na nie kładę jajka i pomidorka .Wkładam do pieca na 15-20 minut jak widzę , że ciasto jest upieczone kłade ser i chwilke do rozpuszczenia i wyciagam

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza wegetariańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PizzaPizza

Nie jest żadną tajemnicą, że aby pizza była dobra, wyśmienite musi być przede wszystkim ciasto, na którym kładzie się wybrane składniki. Istnieją różne wariacje spodu tej pochodzącej z Włoch potrawy. Może być gruby lub cienki, w wersji saute lub z przyprawami. W tej propozycji ciasto zawiera zioła, które nadają mu specyficzny aromat. Są nimi: czubryca zielona, czyli mieszanka ziół pochodząca z Bułgarii i zioła prowansalskie - kompozycja francuska. Do tak przygotowanego spodu świetnie pasują proste składniki, tj. ugotowane na twardo jajko czy pomidor. Warto jednak zadbać o coś wyrazistego w smaku, co dodatkowo podkreśli smaczną, drożdżową podstawę – w tym przypadku są to pieczarki moczone przez krótki czas w specjalnej marynacie. Koniecznie wypróbuj to intrygujące połączenie smaków.