
Składniki
2 szklanki
35 gramów
125 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 mililitrów
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierwszy etap Robię ciasto na pizze 2 szklanki mąki 35 gram drożdzy pół szklanki mleka łyżeczka cukru 1łyżeczka oleju Do miski wsypuję mąkę, robie zagłębienie . Do szklanki wlewam mleko i podgrzewam aby bylo letnie drożdże krusze i wsypuje do mleka dodaje łyzeczkę cukru .Mieszam do rozpuszczenia ,wlewam do zagłebiena w mleku i delikatnie mieszam zmaka aby sie połaczyło i czekam 20 minut , az rozczyn zacznie pracowac . Dodaje łyzeczke czubrycy zilonej i łyzeczkę ziół prowansalskich. Zagniatam casto i zostawiam na pół godziny do wyrosnięcia pod ściereczką
Krok 2
Drugi etap Pieczarki 6 dużych kroje w plastry kładę na talerz . Do miseczki wlewam oliwe z oliwek 150 mili dodaje 1 kostkę rosół z kury wkruszam i mieszam do rozpłynięcia . Taka marynata polewam pieczarki spokojnie na 15 -20 minut zostawiam aby przeszły . Pomidorka kroje w plasterki 3 jajka ugotowane tez kroje w plasterki
Krok 3
Wałkuje ciasto wkładam do naczynia 30 centymetrowego na dnie delikatnie smaruje olejem . Ciasto dociskam do brzegów Polewam keczupem posypuje ziołami prowansalskimi kładę pieczarki odciskam lekko z marynaty układam na spodzie na nie kładę jajka i pomidorka .Wkładam do pieca na 15-20 minut jak widzę , że ciasto jest upieczone kłade ser i chwilke do rozpuszczenia i wyciagam
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza
Nie jest żadną tajemnicą, że aby pizza była dobra, wyśmienite musi być przede wszystkim ciasto, na którym kładzie się wybrane składniki. Istnieją różne wariacje spodu tej pochodzącej z Włoch potrawy. Może być gruby lub cienki, w wersji saute lub z przyprawami. W tej propozycji ciasto zawiera zioła, które nadają mu specyficzny aromat. Są nimi: czubryca zielona, czyli mieszanka ziół pochodząca z Bułgarii i zioła prowansalskie - kompozycja francuska. Do tak przygotowanego spodu świetnie pasują proste składniki, tj. ugotowane na twardo jajko czy pomidor. Warto jednak zadbać o coś wyrazistego w smaku, co dodatkowo podkreśli smaczną, drożdżową podstawę – w tym przypadku są to pieczarki moczone przez krótki czas w specjalnej marynacie. Koniecznie wypróbuj to intrygujące połączenie smaków.