Pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 dekagramy

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, sól, łyżeczka mąki i trzy łyżki wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

Krok 2

Po tym czasie dodajemy resztę składników i wrabiamy ciasto, aż wszystko się połączy. Odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do wyrośnięcia. Formę (taką dużą, na cały piekarnik) smarujemy łyżką oleju. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, wylepiamy całą formę łącznie z brzegami.

Krok 3

Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano i dodajemy takie składniki, na jakie mamy w danej chwili ochotę (pieczarki, wędlina, mięso, pomidory, papryka, oliwki, tuńczyk i oczywiście starty ser). Wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut na 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej