
Składniki
2.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 dekagramy
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, sól, łyżeczka mąki i trzy łyżki wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wrabiamy ciasto, aż wszystko się połączy. Odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do wyrośnięcia. Formę (taką dużą, na cały piekarnik) smarujemy łyżką oleju. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, wylepiamy całą formę łącznie z brzegami.
Krok 3
Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano i dodajemy takie składniki, na jakie mamy w danej chwili ochotę (pieczarki, wędlina, mięso, pomidory, papryka, oliwki, tuńczyk i oczywiście starty ser). Wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut na 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej