Pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 dekagramy

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, sól, łyżeczka mąki i trzy łyżki wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

Krok 2

Po tym czasie dodajemy resztę składników i wrabiamy ciasto, aż wszystko się połączy. Odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do wyrośnięcia. Formę (taką dużą, na cały piekarnik) smarujemy łyżką oleju. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, wylepiamy całą formę łącznie z brzegami.

Krok 3

Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano i dodajemy takie składniki, na jakie mamy w danej chwili ochotę (pieczarki, wędlina, mięso, pomidory, papryka, oliwki, tuńczyk i oczywiście starty ser). Wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut na 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza sycylijska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej