Koktajl warzywny z buraka i migdałów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl warzywny z buraka i migdałów

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

120 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Koktajl warzywny z buraka i migdałów - Krok 1

Krok 2

Jeżeli powstały koktajl jest za gęsty dodajemy wodę.

Koktajl warzywny z buraka i migdałów - Krok 2
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl warzywny z buraka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl warzywny z buraka i migdałówKoktajl warzywny z buraka i migdałów

Pora na: Drugie śniadanie.

Walorów smakowych buraka nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. W kuchni polskiej gości od setek lat, będąc głównym składnikiem zup oraz dodatków do potraw. Nie zawsze jednak pamiętamy, że warzywo to doskonale nadaje się do koktajli. Spróbujcie napoju warzywnego z buraka i migdałów, według naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w kompozycję wysokobiałkowej diety 1500 kcal. To idealna propozycja na drugie śniadanie, którego smak wzbogacają dodatkowo owoce leśne oraz imbir.

Dla kogo?

Koktajl z buraka, owoców leśnych i migdałów polubią osoby szukające ciekawych pomysłów na drugie śniadanie, wpisujące się w menu diety wysokobiałkowej.

Wiesz, co jesz!

Koktajl to przede wszystkim spory zastrzyk energii. Ma 226 kalorii, 8,7 g błonnika oraz 6,8 g białka.

Czy wiesz, że?

Współcześnie znane odmiany buraka pochodzą wprost z Bliskiego Wschodu, od buraka dzikiego. Spoglądając na historię tego warzywa, warto sięgnąć aż do czasów babilońskich, gdy wspomniano o buraku po raz pierwszy. Dziś spotykany jest na całym świecie, jako ceniony składnik wielu dań, zarówno wytrawnych, jak i deserowych.