
Składniki
1 sztuka
100 gramów
35 gramów
60 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
sos:
20 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Marchewkę i ugotowane buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Sałatę pokrój na paski. Ciecierzycę odsącz z zalewy.

Krok 2
Przyrządzamy sos: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jogurtem, oliwą i przyprawami.

Krok 3
Składniki układamy warstwowo w słoiku na każdą warstwę dodając odrobinę sosu.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kolorowa sałatka w słoiku
Pora na: Podwieczorek.
Dania, które można zabrać ze sobą do pracy czy na popołudniowy spacer, to doskonałe rozwiązanie na pyszny podwieczorek. Skorzystajcie z naszej propozycji na kolorową sałatkę, która warstwami ułożycie w słoiku. Marchewkę, buraka, sałatę masłową oraz ciecierzycę uzupełnia aksamitny sos, przygotowany z gęstego jogurtu naturalnego, oliwy oraz mieszanki przypraw – kminu rzymskiego i pieprzu cytrynowego. Danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni prostej i aromatycznej.
Dla kogo?
Sałatka w słoiku to propozycja dla osób stosujących wysokobiałkową dietę. Jest idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka nowoczesnych dań „na wynos”.
Wiesz, co jesz!
Sałatka zapewni wam 245,5 kcal energii, 8,9 g błonnika oraz 10,1 g białka.
Czy wiesz, że?
Kmin rzymski, nazywany także kuminem, jest charakterystyczną przyprawą, spotykaną w kuchni orientalnej. Jego historia sięga czasów faraona Tutenchamona, w którego grobowcu znaleziono kosz z nasionami kminu.