Kolorowa sałatka w słoiku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka w słoiku

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

35 gramów

60 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

sos:

20 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Marchewkę i ugotowane buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Sałatę pokrój na paski. Ciecierzycę odsącz z zalewy.

Kolorowa sałatka  w słoiku - Krok 1

Krok 2

Przyrządzamy sos: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jogurtem, oliwą i przyprawami.

Kolorowa sałatka  w słoiku - Krok 2

Krok 3

Składniki układamy warstwowo w słoiku na każdą warstwę dodając odrobinę sosu.

Kolorowa sałatka  w słoiku - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka  w słoiku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa sałatka  w słoikuKolorowa sałatka w słoiku

Pora na: Podwieczorek.

Dania, które można zabrać ze sobą do pracy czy na popołudniowy spacer, to doskonałe rozwiązanie na pyszny podwieczorek. Skorzystajcie z naszej propozycji na kolorową sałatkę, która warstwami ułożycie w słoiku. Marchewkę, buraka, sałatę masłową oraz ciecierzycę uzupełnia aksamitny sos, przygotowany z gęstego jogurtu naturalnego, oliwy oraz mieszanki przypraw – kminu rzymskiego i pieprzu cytrynowego. Danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni prostej i aromatycznej.

Dla kogo?

Sałatka w słoiku to propozycja dla osób stosujących wysokobiałkową dietę. Jest idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka nowoczesnych dań „na wynos”.

Wiesz, co jesz!

Sałatka zapewni wam 245,5 kcal energii, 8,9 g błonnika oraz 10,1 g białka.

Czy wiesz, że?

Kmin rzymski, nazywany także kuminem, jest charakterystyczną przyprawą, spotykaną w kuchni orientalnej. Jego historia sięga czasów faraona Tutenchamona, w którego grobowcu znaleziono kosz z nasionami kminu.