Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Matias z musem chrzanowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

73

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 garść

3 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

8 sztuk

0.5 garść

2 łyżeczki

2 łyżki

160 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Matjasy opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj.

Matias z musem chrzanowym - Krok 1

Krok 2

Matjasy odsącz z wody, pokrój w kawałki i ułóż na półmisku.

Matias z musem chrzanowym - Krok 2

Krok 3

Na matjasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, pokrój je na drobne kawałki).

Matias z musem chrzanowym - Krok 3

Krok 4

Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv.

Matias z musem chrzanowym - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witaminy E, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Matias z musem chrzanowymMatias z musem chrzanowym

Zakończ dzień pyszną kolacją. Wypróbuj rewelacyjnego matiasa z musem chrzanowym. Wzbogać potrawę dodatkiem szpinaku i liśćmi botwiny. Jesteśmy pewni, że to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.

Dla kogo?

To przepis na smaczną kolację, doskonały dla wielbicieli rybnych specjałów. Matias uatrakcyjniony o smakowity mus chrzanowy zaskoczy nas wyjątkowym, lekko ostrym smakiem.

Na zdrowie!

Mięso rybie powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tłuste ryby, zwłaszcza młode śledzie, tzw. matiasy, są bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Nie bez powodów zaleca się ich regularnie dostarczanie ze względu na możliwą redukcję czynników ryzyka chorób serca . Są wskazane w jadłospisie osób zmagających się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu.

Czy wiesz, że?

Mianem „matiasa” określa się młodego śledzia. To osobnik jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości płciowej. Porcja 100 g dostarcza znaczącą ilość rybich, czyli tych najcenniejszych, kwasów omega 3 (1,39 g). Ich zalecane dzienne spożycia to 250 mg.