Mazurek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

25 dekagramów

0.75 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

wierzch:

1 garść

1 garść

1 garść

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę solimy i przesiewamy przez sito, dodajemy Kasię, cukier, jedno jajko i dokładnie wyrabiamy.

Krok 2

Do wyrabianego ciasta możemy dodać część pokruszonych bakalii lub owoców.

Krok 3

Gotowe ciasto dzielimy na pół.

Krok 4

Jedną połowę rozwałkowujemy i układamy w formie nasmarowanej uprzednio Kasią, z drugiej formujemy na stolnicy wałeczek i przyklejamy do brzegów ciasta, po czym smarujemy rozbełtanym drugim jajkiem.

Krok 5

Po upieczeniu dekorujemy bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MazurekMazurek

Mazurki to niskie, bardzo słodkie ciasta, udekorowane bakaliami oraz różnego rodzaju masami – kajmakową, orzechową, czekoladową itp. Wypieka się je w różnych formach –  prostokątnych, owalnych, a nawet trójkątnych. Ich bogate i słodkie dekoracje to zwykle motywy nawiązujące tematyką do świąt wielkanocnych. Upieczenie mazurka nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Wszystko zależy od przepisu, z którego korzystasz. A tych, jak się okazuje, jest bardzo wiele. Mazurki mogą być sporządzane z różnych rodzajów ciast: biszkoptowego, kruchego, marcepanowego czy makaronikowego. Często do przygotowania jednego mazurka wykorzystuje się dwie odmienne warstwy. Mazurki, które za sprawą bakalii i suszonych owoców w większości przypadków są wyjątkowo słodkie, swoimi tematycznymi dekoracjami (z orzechów, bakalii i kandyzowanych owoców) wprowadzają w świąteczny nastrój. Ciasto można wykonać także z mniejszą ilością słodkich zdobień oraz szeregiem innych motywów dekoracyjnych (np. figurek z lukru czy kolorowych draży). Gorąco zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu!