Mazurek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij
Mazurek

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

0.5 kilograma

2 łyżeczki

krem:

1 opakowanie

0.5 litra

5 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i dodać po kolei żółtka. Na koniec mąkę z proszkiem i upiec dwa placki.

Krok 2

Krem: żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i ugotować na mleku.

Krok 3

Utrzeć Kasię i połączyć z zimną masą.

Krok 4

Przełożyć placki i zrobić dowolną dekorację.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MazurekMazurek

Mazurek to popularne słodkie ciasto kuchni polskiej, które przyrządza się w okresie świąt wielkanocnych. Przyrządzenie tego deseru jest na tyle proste, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Do jego przygotowania można wykorzystać ciasto zarówno kruche, marcepanowe, biszkoptowe, jak i makaronikowe. Wierzch mazurka pokrywa się masą (najczęściej orzechową lub kajmakową), dżemem albo marmoladą i dekoruje przy pomocy bakalii, owoców oraz lukru, tworząc na cieście wielkanocne pisanki, króliki czy bazie. Deser tego typu może przybierać różne kształty – od kwadratowego, przez owalny, po trójkątny. Spotkać można się również z przepisami na mazurki bez pieczenia, gdzie alternatywę dla własnoręcznie przygotowywanego ciasta stanowią gotowe wafle. Jedna z odmian deseru – „mazurek orzechowy” została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego. Do jego przygotowania używa się płaskiego, kruchego placka o prostokątnym kształcie, który pokrywa się kremem z orzechów włoskich i dekoruje bakaliami.