Mazurek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1057

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

4 sztuki

0.5 kilograma

0.5 opakowania

3 łyżki

2 łyżeczki

0.75 szklanki

3 łyżki

dekoracja:

1

1

1 opakowanie

masa karmelowa:

3 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię rozpuścić i ostudzić.

Krok 2

Wymieszać z Kasią wszystkie składniki ciasta, na końcu dodając mąkę.

Krok 3

Połową ciasta wyłożyć spód blachy.

Krok 4

Z drugiej połowy zrobić wokół blachy i na krzyż rancik, lub jak kto woli tylko po przekątnej.

Krok 5

Upiec na złoto w 150 stopniach C z termoobiegiem.

Krok 6

Dwie z czterech części wystudzonego placka polać polewą i udekorować owocami kandyzowanymi i płatkami migdałowymi wg uznania.

Krok 7

Cukier rozpuścić w garnuszku i zrobić karmel.

Krok 8

Dodać śmietanę i wymieszać.

Krok 9

Masę wylać na pozostałe części placka i również udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MazurekMazurek

W przeszłości mazurki najczęściej robiono na cieście drożdżowym – przesianą mąkę wysypywano na stolnicę i dodawano do niej ciepłe mleko oraz gęste drożdże. Całość mieszano, odstawiano na około pól godziny, a następnie wbijano 40 żółtek i wyrabiano ciasto, podlewając je jednocześnie mlekiem. Przed włożeniem ciasta do pieca smarowano je roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu uzyskiwano chrupiącą skórkę. Współcześnie ciasto to przyrządza się na różne sposoby – zarówno z ciasta biszkoptowego, kruchego jak i marcepanowego. Istotne są w nim przekładania – do tego celu wykorzystuje się, m.in. marmoladę, konfiturę czy masę orzechową. Przy tylu możliwościach, każdy znajdzie coś dla siebie. Do ozdobienia gotowego wypieku można użyć lukru, polewy oraz ulubionych bakalii. Należy jedynie pamiętać o tym, aby proces dekorowania rozpocząć po wystygnięciu wypieku. Zapobiegnie to niepożądanemu kruszeniu się polew różnego typu. Polecamy przepis na ciasto, które nie tylko efektownie się prezentuje, ale jest również wyjątkowo smaczne.