Mazurek bananowo-kajmakowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

35 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

2 sztuki

1 puszka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać Kasię, posiekać, dodać żółtka, cukier i śmietanę. Szybciutko zagnieść, owinąć folią.

Krok 2

Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Krok 3

Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna), upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie, można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!

Krok 4

Masę kajmakową przygotowujemy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając, by puszka była cały czas zanurzona w wodzie.

Krok 5

Na cieście ułożyć pokrojone w plasterki banany. Posmarować kajmakiem. Ciasto można udekorować bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek bananowo-kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek bananowo-kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek bananowo-kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek bananowo-kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek bananowo-kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek bananowo-kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek bananowo-kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej