Mazurek cygański z rodzynkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

851

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

15 dekagramów

5 łyżek

2 sztuki

masa bakaliowa:

3 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

3 szklanki

1 szklanka

polewa:

1 szklanka

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto posiekać, zagnieść na gładką, jednolitą masę i w folii włożyć na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować na 2 placki o wymiarach 40 na 60 cm.

Krok 3

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem.

Krok 4

Białka ubić, wsypując resztę cukru i szczyptę soli.

Krok 5

Rodzynki i migdały sparzyć, pozostawić na chwilę w wodzie, osączyć, drobno pokroić.

Krok 6

Mąkę z bakaliami wsypać do masy dodać ubite białka, wymieszać.

Krok 7

Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem.

Krok 8

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym.

Krok 9

Po upieczeniu posmarować mazurek lukrem i udekorować polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek cygański z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek cygański z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek cygański z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek cygański z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek cygański z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek cygański z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek cygański z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej