Mazurek czekoladowy wileński

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

847

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

masa:

25 dekagramów

25 dekagramów

25 dekagramów

6 sztuk

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników.

Krok 2

Schłodzić w lodówce, rozwałkować na blasze, ulepić ozdobny brzeg.

Krok 3

Posmarować jajkiem, upiec na złoty kolor.

Krok 4

Daktyle pokroić w paski.

Krok 5

Migdały obrać, zemleć.

Krok 6

Czekoladę zetrzeć na tarce.

Krok 7

Ubić na parze pianę z cukrem pudrem.

Krok 8

Gdy zgęstnieje, zdjąć z pary i ubijać, aż ostygnie.

Krok 9

Dodać migdały, daktyle i czekoladę.

Krok 10

Masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować.

Krok 11

Upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

Krok 12

Zimny mazurek pokryć polewą z gorzkiej czekolady i udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek czekoladowy wileński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek czekoladowy wileński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek czekoladowy wileński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek czekoladowy wileński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek czekoladowy wileński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek czekoladowy wileński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek czekoladowy wileński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej