Mazurek Feri

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

94

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

masa czekoladowa:

9 sztuk

1 opakowanie

10 gramów

100 mililitrów

20 mililitrów

lukier:

200 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

dekoracja:

3 opakowania

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SPÓD CIASTA - MARCEPANOWY: Marcepan należy pokroić na małe kawałki. Kasię utrzeć do konsystencji kremu. Następnie dodawać pokrojony marcepan, jajka i cukier puder.

Krok 2

Proponuję miksować lub mieszać łyżką i na koniec dodać mąkę. Wyrobione ciasto nakładamy na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiamy do piekarnika.

Krok 3

MASA CZEKOLADOWA: Kasię ucieramy do konsystencji kremu. Czekoladę roztapiamy w garnuszku z wodą, ciągle mieszając. I dajemy do ostygnięcia. Jak ktoś ma ochotę można dodać jeszcze 1 łyżkę kakao do smaku.

Krok 4

Czekoladę, bitą śmietanę i mleko miksujemy, dodajemy roztartą Kasię. Proponuję również gotowy krem wstawić do lodówki na 30 min.

Krok 5

LUKIER: Wszystko miksujemy do odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy kilka kropelek olejku, który da nam piękny zapach lukru.

Krok 6

Aby zrobić białą galaretkę polecam kupić galaretkę diamentową - jest bezbarwna. Po jej zrobieniu i stężeniu dodać odrobinę bitej śmietany i wymiksować. By zrobić czarną wystarczy dodać albo czarne porzeczki, albo barwnik spożywczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek Feri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek Feri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek Feri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek Feri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek Feri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek Feri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek Feri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

Zobacz również