Mazurek kajmakowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

50 gramów

1 łyżka

masa kajmakowa:

100 gramów

100 gramów

150 gramów

1 łyżka

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z Kasią i cukrem.

Krok 2

Palcami rozetrzyj grudki, dodaj śmietanę.

Krok 3

Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm.

Krok 5

Wyłóż nim prostokątną formę i upiec (około 15 min.) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 6

Kasię rozpuść na parze.

Krok 7

Mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wymieszaj.

Krok 8

Wlej 50 ml wrzącej wody i miksuj, aż wszystko się połączy.

Krok 9

Do masy wlej stopioną Kasię i nadal miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Krok 10

Masę kajmakową rozprowadź na upieczonym spodzie mazurka i ozdób bakaliami.

1

Opinie o przepisie

  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 25.03.2016

    Od samego patrzenia zbiera mi się na..... :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek kajmakowyMazurek kajmakowy

Mazurek to najbardziej tradycyjny polski wypiek wielkanocny. Składa się z delikatnego, kruchego spodu oraz grubej warstwy słodkiej masy – w wersji z tego przepisu jest to masa kajmakowa. Ciasto na spód przygotujesz z mąki pszennej, kostki do pieczenia, cukru pudru oraz gęstej kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki połącz i szybko zagnieć z nich ciasto, a następnie owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki – schłodzone będzie się później lepiej wałkować. Placek piecz w prostokątnej blaszce przez kwadrans. Do wykonania masy kajmakowej użyj mleka w proszku, kostki do pieczenia, cukru białego oraz waniliowego. Wymieszaj suche składniki, dolej do nich wrzątek i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Rozpuść kostkę do pieczenia i połącz z masą mleczną. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na upieczonym spodzie. Tym, co wyróżnia mazurek wśród innych wypieków jest inspirowana świąteczna dekoracja na wierzchu ciasta. Wykorzystując bakalie – orzechy oraz kandyzowane owoce – ułóż wzór wielkanocnego koszyczka. Smacznego.