Mazurek kajmakowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

1 łyżka

masa kajmakowa:

100 gramów

150 gramów

1 łyżka

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z Kasią i cukrem.

Krok 2

Palcami rozetrzyj grudki, dodaj śmietanę.

Krok 3

Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm.

Krok 5

Wyłóż nim prostokątną formę i upiec (około 15 min.) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 6

Kasię rozpuść na parze.

Krok 7

Mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wymieszaj.

Krok 8

Wlej 50 ml wrzącej wody i miksuj, aż wszystko się połączy.

Krok 9

Do masy wlej stopioną Kasię i nadal miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Krok 10

Masę kajmakową rozprowadź na upieczonym spodzie mazurka i ozdób bakaliami.

1

Opinie o przepisie

  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski

    Od samego patrzenia zbiera mi się na..... :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek kajmakowyMazurek kajmakowy

Mazurek to najbardziej tradycyjny polski wypiek wielkanocny. Składa się z delikatnego, kruchego spodu oraz grubej warstwy słodkiej masy – w wersji z tego przepisu jest to masa kajmakowa. Ciasto na spód przygotujesz z mąki pszennej, kostki do pieczenia, cukru pudru oraz gęstej kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki połącz i szybko zagnieć z nich ciasto, a następnie owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki – schłodzone będzie się później lepiej wałkować. Placek piecz w prostokątnej blaszce przez kwadrans. Do wykonania masy kajmakowej użyj mleka w proszku, kostki do pieczenia, cukru białego oraz waniliowego. Wymieszaj suche składniki, dolej do nich wrzątek i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Rozpuść kostkę do pieczenia i połącz z masą mleczną. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na upieczonym spodzie. Tym, co wyróżnia mazurek wśród innych wypieków jest inspirowana świąteczna dekoracja na wierzchu ciasta. Wykorzystując bakalie – orzechy oraz kandyzowane owoce – ułóż wzór wielkanocnego koszyczka. Smacznego.