Mazurek kawowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

krem:

10 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

wierzch:

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką i wymieszać z cukrem.

Krok 2

Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i śmietanę.

Krok 3

Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią, po czym chłodzić 30 minut w lodówce.

Krok 4

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.

Krok 5

Wyłożyć je na dużą blachę, nakłuć widelcem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6

Rozpuścić Kasię.

Krok 7

Mleko w proszku, kawę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, wlać 50 ml wrzącej wody i miksować, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 8

Dolać stopioną i przestudzoną Kasię, zmiksować z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.

Krok 9

Nakładać masę na upieczony spód.

Krok 10

Nim całkowicie zastygnie, ułożyć rant z połówek daktyli i dekoracyjnie posypać kawą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej