Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

174

12 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

36 dekagramów

1 sztuka

lukier:

1 opakowanie

6 dekagramów

masa makaronikowa:

25 dekagramów

1 opakowanie

15 dekagramów

3 sztuki

wierzch:

1

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, posiekaj z Kasią, szybko zagnieć z cukrem pudrem i żółtkiem.

Krok 2

Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Następnie rozwałkuj na blasze i podpiecz w temp. 200°C.

Krok 4

Przygotuj masę: mak wymieszaj z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, zmiel (najlepiej porcjami w maszynce do kawy), a potem utrzyj w kamiennej misie, dodając porcjami ubite na sztywno białka.

Krok 5

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjny brzeg na podpieczony spód.

Krok 6

Wstaw do piekarnika i zapiecz, aż brzeg się ładnie przyrumieni.

Krok 7

Gdy ciasto stygnie, przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem, a gdy powstanie gęsta masa, dodaj do niej kakao roztarte z Kasią.

Krok 8

Dokładnie wymieszaj i polukruj ostudzony kruchy spód placka.

Krok 9

Zanim lukier zastygnie, udekoruj wierzch ciasta kandyzowanymi owocami i bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej