Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

193

12 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

7.5 dekagrama

15 dekagramów

1 sztuka

masa makaronikowa:

15 dekagramów

25 dekagramów

4 sztuki

1 opakowanie

lukier:

3 sztuki

36 dekagramów

6 dekagramów

6 dekagramów

1 opakowanie

wierzch:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, posiekaj z Kasią, szybko zagnieć z cukrem pudrem i żółtkiem.

Krok 2

Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Następnie rozwałkuj na blasze i podpiecz w temp. 200°C.

Krok 4

Przygotuj masę: mak wymieszaj z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, zmiel (najlepiej porcjami w maszynce do kawy), a potem utrzyj w kamiennej misie, dodając porcjami ubite na sztywno białka.

Krok 5

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjny brzeg na podpieczony spód.

Krok 6

Wstaw do piekarnika i zapiecz, aż brzeg się ładnie przyrumieni.

Krok 7

Gdy ciasto stygnie, przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem, a gdy powstanie gęsta masa, dodaj do niej kakao roztarte z Kasią.

Krok 8

Dokładnie wymieszaj i polukruj ostudzony kruchy spód placka.

Krok 9

Zanim lukier zastygnie, udekoruj wierzch ciasta kandyzowanymi owocami i bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej