Mazurek królewski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

37 dekagramów

35 dekagramów

12 dekagramów

12 dekagramów

1

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć na puch .

Krok 2

Dodać cukier, przetarte przez sitko żółtka i resztę składników .

Krok 3

Zagnieść ciasto i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu .

Krok 4

2/3 ciasta rozwałkować na grubość palca i ułożyć na blasze wysmarowanej Kasią i posypanej mąką .

Krok 5

Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczek grubości ołówka i ułożyć z nich kratę na cieście .

Krok 6

Posmarować rozmąconym żółtkiem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor .

Krok 7

Gdy ciasto ostygnie, w kratki nałożyć osączoną konfiturę i bakalie .

Krok 8

Mazurek można też polać dowolnym lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej