Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

97 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

125 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

polewa czekoladowa:

75 gramów

1 łyżka

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut i hartujemy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę. Połowę mielimy w malakserze, a resztę zostawiamy do dekoracji.

Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - Krok 1

Krok 2

Do miski wsypujemy mąkę bezglutenową, mielone migdały, jajko, cukier i miękką Kasię. Wszystko mieszamy mikserem.

Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - Krok 2

Krok 3

Ciasto przekładamy na posypany mąką bezglutenową stół, zagniatamy i wałkujemy na placek o średnicy 20 cm.

Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - Krok 3

Krok 4

Czekoladę wkładamy do rondelka dodajemy łyżeczkę Kasi i śmietankę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - Krok 4

Krok 5

Formę do tarty o średnicy około 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Wykładamy na papier ciasto. Pieczemy w 180 st.C około 25 minut.

Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - Krok 5

Krok 6

Migdały moczymy w polewie i układamy na pergaminie. Pozostałą polewę przekładamy do szprycy cukierniczej. Polewą i bakaliami dekorujemy fantazyjnie mazurka.

Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWYMazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY

Mazurek to klasyczne ciasto wielkanocne, które sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Proponowany przepis to wersja bezglutenowego wypieku z czekoladą. Zmieszaj składniki na ciasto, migdały wcześniej zmiel (posłuży Ci do tego maszynka do mielenia mięsa lub malakser). Pamiętaj, by pozbawić je skórek. Gotową masę na ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy – wykorzystaj rodzaj przeznaczony do przygotowywania tart. Kiedy wypiek będzie już gotowy, ozdób całość kleksami z polewy czekoladowej za pomocą szprycy cukierniczej, całymi migdałami i kandyzowanymi owocami (mandarynkami, wiśniami lub skórką z pomarańczy). Tak przygotowane posmaruj polewą – aby ją przyrządzić rozpuść gorzką lub mleczną czekoladę w kąpieli wodnej z mlekiem lub śmietaną i tłuszczem. Ciekawy smak uzyskasz, łącząc różne rodzaje czekolady, np. deserową, mleczną i białą. Opcjonalnie polej ciasto gotową masą kajmakową i posyp płatkami migdałów, a będzie równie smaczne. Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj pyszny mazurek wielkanocny.