Mazurek musli

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

2 sztuki

250 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

350 gramów

1 szklanka

40 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

0.33 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ubij z cukrem na puch.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jajek.

Krok 3

Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą.

Krok 4

Do miski z masą wsyp musli i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na koniec dodaj miód, posiekane orzechy i owoce. ( Kilka zostaw do dekoracji.) Jeszcze raz wymieszaj.

Krok 6

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i ugnieć.

Krok 7

Wstaw do nagrzanego do 170st.C piekarnika i piecz około 25 minut.

Krok 8

Zostaw do wystygnięcia.

Krok 9

Do rondelka wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę.

Krok 10

Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści.

Krok 11

Mazurka udekoruj przygotowaną polewą i kandyzowanymi owocami.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek musliMazurek musli

Musli to nie tylko świetna propozycja na smaczne śniadanie. Możesz z jego dodatkiem przygotować także słodkie ciasto, które będzie efektownie prezentowało się na świątecznym stole. Mieszanka płatków zbożowych dobrze komponuje się z kruchym złocistym plackiem. Zainspiruj się więc i upiecz nietypowego mazurka. Sięgnij po gotową mieszankę musli lub stwórz własną z płatków owsianych, kukurydzianych, jęczmiennych, żytnich i pszennych, dobierając ilość składników według preferencji. Słodkiego posmaku dodadzą im bakalie, takie jak: suszone owoce (rodzynki, figi, morele) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy. Wypróbuj również wariantu z orzechami (migdałami, włoskimi lub nerkowca). Musli połącz z masą na ciasto na bazie kostki do pieczenia, żółtek oraz mąki. Opcjonalnie całość dopraw aromatyczną, pokruszoną laską wanilii lub szczyptą cynamonu. Mazurka musli piecz w dowolnej formie. Udekoruj go polewą czekoladową, przygotowując ją z tabliczki czekolady i słodkiej śmietanki. Sprawdź, jak smakuje to ciasto.