Mazurek musli

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

350 gramów

1 szklanka

40 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

0.33 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ubij z cukrem na puch.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jajek.

Krok 3

Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą.

Krok 4

Do miski z masą wsyp musli i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na koniec dodaj miód, posiekane orzechy i owoce. ( Kilka zostaw do dekoracji.) Jeszcze raz wymieszaj.

Krok 6

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i ugnieć.

Krok 7

Wstaw do nagrzanego do 170st.C piekarnika i piecz około 25 minut.

Krok 8

Zostaw do wystygnięcia.

Krok 9

Do rondelka wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę.

Krok 10

Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści.

Krok 11

Mazurka udekoruj przygotowaną polewą i kandyzowanymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek musliMazurek musli

Musli to nie tylko świetna propozycja na smaczne śniadanie. Możesz z jego dodatkiem przygotować także słodkie ciasto, które będzie efektownie prezentowało się na świątecznym stole. Mieszanka płatków zbożowych dobrze komponuje się z kruchym złocistym plackiem. Zainspiruj się więc i upiecz nietypowego mazurka. Sięgnij po gotową mieszankę musli lub stwórz własną z płatków owsianych, kukurydzianych, jęczmiennych, żytnich i pszennych, dobierając ilość składników według preferencji. Słodkiego posmaku dodadzą im bakalie, takie jak: suszone owoce (rodzynki, figi, morele) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy. Wypróbuj również wariantu z orzechami (migdałami, włoskimi lub nerkowca). Musli połącz z masą na ciasto na bazie kostki do pieczenia, żółtek oraz mąki. Opcjonalnie całość dopraw aromatyczną, pokruszoną laską wanilii lub szczyptą cynamonu. Mazurka musli piecz w dowolnej formie. Udekoruj go polewą czekoladową, przygotowując ją z tabliczki czekolady i słodkiej śmietanki. Sprawdź, jak smakuje to ciasto.