Mazurek orzechowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

507

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

0.5 szklanki

200 gramów

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

15 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, 0,5 szklanki cukru, Kasi, żółtek, śmietany, proszku i sody zagnieść ciasto.

Krok 2

Podzielić na 2 części.

Krok 3

Pianę z jaj ubić i usztywnić 3/4 szklanki cukru, dodać orzechy.

Krok 4

Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki, nałożyć na nią powidła śliwkowe, a następnie połowę ubitej piany z orzechami.

Krok 5

Piec 20-30 min. w 180-200 stopniach.

Krok 6

Drugą część ciasta przygotować tak samo.

Krok 7

Gdy wszytko ostygnie, przełożyć masą budyniową i udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej