Mazurek pisanka z domowym kajmakiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

19 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

175 gramów

25 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżki

domowy kajmak:

160 mililitrów

5 sztuk

140 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papier do pieczenia połóż na blaszce i odrysuj na nim formę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłuż z jednej strony na kształt jajka. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ręcznie. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 3 - 4 mm, wytnij kształt jajka i przełóż na odrysowaną formę pisanki. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtuj wałeczek i przyklej (pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie).

Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - Krok 2

Krok 3

Ciasto ponownie schłodź w lodówce przez 30 - 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwaj widelcem. Piecz około 15 - 18 minut w temperaturze 200 ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjmij, wystudź na kratce.

Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki umieść w niedużym garnuszku. Wymieszaj i gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odczekaj 3 minuty, gorący kajmak wylej na kruchą upieczoną pisankę, rozprowadź i udekoruj według uznania. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.

Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek pisanka z domowym kajmakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek pisanka z domowym kajmakiemMazurek pisanka z domowym kajmakiem

Mazurek z kajmakiem to klasyka gatunku – ciasto tradycyjne, przygotowywane od pokoleń. Który łasuch nie zna smaku jego głównego składnika? Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie wyjadał go prosto z puszki! Kajmakowy mazurek to prawdziwy smak dzieciństwa.

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, dla których nie ma rzeczy „zbyt” słodkich.

Na jaką okazję?

Mazurek pisanka z kajmakiem aż prosi się, aby przygotować go na Święta Wielkanocne. Idealnie wpasuje się w klimat i skomponuje z resztą świątecznych dań.

Czy wiesz, że?

Domowa masa kajmakowa to polecana alternatywa dla gotowej wersji. Jej samodzielne przyrządzenia przyniesie Ci z pewnością dużo satysfakcji.

Dla urozmaicenia:

Mazurka kajmakowego możesz przygotować w formie okrągłej lub prostokątnej. Udekoruj go według własnego uznania – wszystkie chwyty dozwolone!