Mazurek pomarańczowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1

2 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 puszka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z połową cukru, żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Zmieszać z pianą z białek, włożyć do natłuszczonej formy.

Krok 3

Upieczony placek przeciąć na pół i przełożyć marmoladą.

Krok 4

Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, utrzeć z cukrem, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru.

Krok 5

Utrzeć na gęsty lukier.

Krok 6

Posmarować mazurek i wstawić na krótko do ciepłego piekarnika, wysuszyć i udekorować bakaliami.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej