Mazurek Wielkanocny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

862

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

6 sztuk

1 szklanka

32 gramy

2 łyżeczki

3 opakowania

125 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upieczony biszkopt smarujemy masą czekoladową, przystrajamy pomarańczami, następnie dekorujemy kremem, żelkami oraz skórką pomarańczową oraz orzechami.

Krok 2

Krem: Śmietanę 36% ubijamy razem z pozostałym cukrem wanilinowym.

Krok 3

Masa czekoladowa: Czekolady razem z Kasią roztapiamy na małym ogniu.

Krok 4

Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Krok 5

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą piane, następnie dodać cukier, połowę cukru wanilinowego, żółtka i na koniec obie mąki i proszek do pieczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek WielkanocnyMazurek Wielkanocny

Mazurek to ciasto, które stanowi nieodłączny element wielkanocnego stołu. Jest dość łatwe w przygotowaniu, a jego istotnym elementem jest dekoracja. Przygotowując ten świąteczny wypiek, zacznij od zrobienia spodu – powinien być chrupki i cienki, zrobiony z kruchego ciasta. Innym rozwiązaniem jest użycie ciasta francuskiego, które przed pieczeniem należy gęsto nakłuć, przykryć pergaminem i obciążyć grochem lub suszoną fasolą – wówczas będziesz mieć gwarancję, że nie wybrzuszy się i pozostanie płaskie. Jeżeli zdecydujesz się na ciasto kruche, do jego wykonania użyj mąki krupczatki oraz cukru pudru. Aromatu dodadzą mu natomiast ziarenka z laski wanilii. Ciasto dekoruj wedle upodobań – przydadzą się zarówno bakalie (wiórki kokosowe, rodzynki, migdały, suszone śliwki), kandyzowane owoce (pomarańcze, cytryny, ananasy), jak i cukierki (draże, galaretki) oraz czekoladowe lub kajmakowe polewy. Twórz z nich wielkanocne napisy i fantazyjne wzory. Mazurek powinien być kolorowy i słodki – a dzięki temu niezwykle apetyczny.