Mazurek z barankiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 dekagramów

20 dekagramów

3 sztuki

10 dekagramów

0.5 łyżeczki

masa kajmakowa:

0.5 litra

40 dekagramów

2 opakowania

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, żółtek (przetartych przez sitko), cukru pudru i Kasi. Wstawić do lodówki na pół godziny do wychłodzenia.

Krok 2

Ciasto rozwałkować (zostawiając kulkę wielkości mandarynki na baranka) i upiec na blasze wielkości 24x34 cm.

Krok 3

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotować(w garnku o nieprzywieranym dnie) tak długo, aż kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się.

Krok 4

Masę lekko przestudzić, utrzeć z miękką Kasią.

Krok 5

Do kajmaku można dodać 1-2 łyżki karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 łyżkami wody). Masa uzyska ciemniejszy kolor i lepszy smak.

Krok 6

Masę wylać na ciasto, ułożyć na nim baranka i dowolnie udekorować! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek z barankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek z barankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek z barankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek z barankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek z barankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek z barankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek z barankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również