MAZUREK Z DAKTYLAMI

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

419

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

35 dekagramów

50 gramów

20 dekagramów

1 łyżka

2 sztuki

masa daktylowa:

1.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche: wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25x25 cm - blachę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Krok 3

Jeśli pozostało nam trochę ciasta można zrobić dodatkowo ozdobne wałeczki: pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem w temp. 200 stopni około 20 minut. Ciasto studzimy.

Krok 4

Masa daktylowa: wszystkie składniki umieścić w garnku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż z owoców zrobi się gęsta papka. Wszystko zmiksować blenderem. Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, ozdobić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • MAZUREK Z DAKTYLAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • MAZUREK Z DAKTYLAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • MAZUREK Z DAKTYLAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • MAZUREK Z DAKTYLAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • MAZUREK Z DAKTYLAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • MAZUREK Z DAKTYLAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • MAZUREK Z DAKTYLAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej