Mazurek z kiwi

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

250 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

wierzch:

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj posiekaną Kasię, jajko i śmietanę.

Krok 2

Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij z niego krążek trochę większy od foremki i wylep nim okrągłą formę.

Krok 4

Ciasto ponakłuwaj widelcem.

Krok 5

Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i małym nożykiem wytnij z niego małe listki.

Krok 6

Brzeg ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, przylep do niego listki i ponownie posmaruj jajkiem.

Krok 7

Ciasto piecz w 200 st. C około 20 minut.

Krok 8

Wystudź.

Krok 9

Posmaruj marmoladą, a następnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.

Krok 10

Gdy polewa zastygnie, udekoruj plasterkami kiwi i skórką pomarańczową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mazurek kajmakowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek z kiwiMazurek z kiwi

Jeśli szukasz inspiracji na klasyczne świąteczne ciasto w nowym wydaniu, to przepis na mazurek z kiwi na pewno przypadnie Ci do gustu. Jego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Spód wypieku stanowi kruche ciasto, które dzięki dodanej śmietanie staje się delikatniejsze. Pamiętaj, aby ponakłuwać je przed pieczeniem widelcem – dzięki temu nie zdeformuje się w wysokiej temperaturze. Wierzch mazurka to z kolei oryginalne połączenie smaków słodkiej białej czekolady oraz kwaśnej marmolady (ciasto równie dobrze smakuje z czekoladą mleczną lub gorzką). Plasterki kiwi i skórka pomarańczowa ułożone dekoracyjnie na wierzchu są ciekawym i smacznym akcentem tego klasycznego świątecznego ciasta. Całość możesz ewentualnie posypać cukrem pudrem, cynamonem lub kakao. Mazurek z kiwi doskonale pasuje na świąteczny stół podczas Wielkanocy lub domowe przyjęcie. Pokrój go w trójkąty i serwuj do owocowej herbaty lub gorącej kawy. Pobierz przepis i wypróbuj nowy sposób na mazurka. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.