Mazurek z konfiturą żurawinową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

200 gramów

50 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, cukier, śmietanę i miękką Kasię.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem, wyłóż na stół i szybko zagnieć ciasto.

Krok 3

Włóż do lodówki na ok. 30 min.

Krok 4

Następnie rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wyklej nim dokładnie spód oraz boki natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą formy do tarty.

Krok 5

Ponakłuwaj widelcem i piecz około 15-20 min. w 180 st. C.

Krok 6

Konfiturę podgrzej w rondelku i ciepłą wyłóż na ciasto. Udekoruj suszonymi morelami i migdałami.

1

Opinie o przepisie

  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 23.12.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek z konfiturą żurawinową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek z konfiturą żurawinową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek z konfiturą żurawinową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek z konfiturą żurawinową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek z konfiturą żurawinową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek z konfiturą żurawinową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek z konfiturą żurawinową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mazurek mega cytrynowy
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek z konfiturą żurawinowąMazurek z konfiturą żurawinową

Nie sposób wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez pysznego mazurka, bogato zdobionego świątecznymi wzorami. Przepis na mazurek z konfiturą żurawinową to prosty sposób na przygotowanie eleganckiego wypieku świątecznego. Spód z kruchego ciasta koniecznie ponakłuwaj przed pieczeniem – unikniesz wtedy wybrzuszenia pod wpływem wysokiej temperatury. Pamiętaj też, aby wylepić nim boki brytfanki, wtedy masa z konfitury nie wypłynie. Ciepła konfitura ma bardziej płynną konsystencję, dzięki czemu łatwo możesz ją rozprowadzić po upieczonym cieście. Delikatny smak kruchego wypieku doskonale łączy się z lekko kwaśną konfiturą. Dodatkowo mazurek możesz posypać po wierzchu kawałkami suszonej żurawiny i orzechami włoskimi. Równie dobrze sprawdzi się cukier puder lub wzory wykonanie lukrem. Mazurek najlepiej piec w okrągłej blaszce, jednak jeśli takiej nie posiadasz, możesz użyć kwadratowej. Ciasto serwuj z kawą lub herbatą – sprawdzi się jako deser, podwieczorek lub drugie śniadanie. Przeczytaj przepis i zobacz, jak łatwo wykonać świąteczny mazurek z konfiturą żurawinową.