Przepisy na Mazurki
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Mazurki
Wielkanoc to czas, w którym na polskich stołach wśród wypieków królują kolorowe mazurki. Symbolika tego ciasta ściśle wiąże się z zakończeniem Wielkiego Postu – po czterdziestu dniach wstrzemięźliwości od wszelkich kulinarnych rarytasów najwytrwalsi zasługiwali w końcu na pyszną, słodką nagrodę. Nic dziwnego, że był nią mazurek – ciasto składające się z wypiekanego spodu, masy, warstwy dżemu lub marmolady oraz z dodatków takich jak bakalie albo lukier. Gdyby poszperać w starych książkach kucharskich czy zeszytach naszych babć, znaleźć można mnóstwo przepisów na różne odmiany mazurka. Przede wszystkim istnieje wiele sposobów na przygotowanie spodu: może być nim ciasto kruche, biszkoptowe, marcepanowe czy makaronikowe. Nie musisz ograniczać swojej wyobraźni także w kwestii pomysłu na krem. Świetnie sprawdzi się masa przygotowana z orzechów włoskich, kajmaku czy czekolady (sprawdzi się zarówno mleczna, gorzka, jak i biała), ale możesz zdecydować się również na mniej klasyczne wersje: z nadzieniem pomarańczowym, cytrynowym czy chałwowym. Całość zwieńcz na przykład powidłami domowej roboty – koniecznie kwaskowatymi, które przełamią słodycz kajmaku lub czekolady. Jeśli preferujesz wyższe ciasta, przygotuj dwa spody i przełóż je masą. Przyrządzając mazurka na Wielkanoc, zadbaj również o odpowiednią oprawę wizualną jego podania. Wykorzystaj w tym celu kolorowy lukier, którym można „napisać” na cieście świąteczne życzenia, a także dekoracje cukiernicze, draże, pianki, galaretki, kawałki kandyzowanych owoców czy bakalie, którymi uwieńczysz całość. Ozdabianie mazurka stanie się wtedy rozrywką podobną do malowania pisanek. Ciasto to wypieka się w różnych kształtach: klasycznym prostokątnym, ale również owalnym czy trójkątnym, a nawet w formie niewielkich ciasteczek. Ze względu na bogate dekoracje, mazurek stanowi idealną ozdobę wielkanocnych stołów, a w dodatku smakuje znakomicie. Użyj swojej wyobraźni, przygotowując to wyjątkowe świąteczne ciasto. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.