Mazurek z powidłami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

350 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, cukru, Kasi, żółtek i śmietany zagnieć szybko ciasto, uformować w kulkę i włóż na 30 min. do lodówki.

Krok 2

Rozwałkuj, wyłóż na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 20x30cm.

Krok 3

Nakłuj ciasto widelcem.

Krok 4

Piecz około 20 min. w 180 st. C.

Krok 5

Na tartę wyłóż powidła.

Krok 6

Pomarańczę obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Krok 7

Udekoruj ciasto pomarańczą, migdałami i kandyzowanymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek z powidłamiMazurek z powidłami

Mazurek z powidłami to wypiek smaczny i prosty w przyrządzeniu. Jego podstawą jest kruche ciasto. Zagnieć je z jajek, margaryny do pieczenia, mąki (pszennej lub mieszanej) oraz kilku łyżek śmietany. Dodaj do niego cukier, np. puder, waniliowy lub brązowy. Aby wyszło złociste, wykorzystaj jedynie żółtka. Z białek możesz później przyrządzić słodką przekąskę (na przykład bezy) lub użyć je jako dodatek do mazurka. Ubij je na sztywną pianę i posmaruj wierzch ciasta. Z mazurkiem świetnie skomponują się domowe powidła. Skontrastuj ze sobą różne ich smaki, np. łącząc ze sobą cierpką wiśnię i słodką truskawkę. Wypróbuj także wariantu, w którym do dekoracji użyjesz kandyzowanych owoców. Wtedy ich słodkość doskonale zrównoważy dżem z kwaśnej śliwki. Powidła wyłóż na podpieczony lub gotowy placek. W sezonie letnim sięgnij po świeże owoce, które sprawdzą się jako ozdoba wypieku. Ciekawie będą się prezentować np. plastry pomarańczy lub bananów. Do dekoracji możesz wykorzystać także płatki migdałów. Koniecznie wypróbuj ten przepis.