Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

252 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

125 gramów

1 sztuka

0.4 szklanki

5 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, cukier, Kasię i jajko.

Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na posypaną mąką bezglutenową stolnicę i zagnieć w kulkę.

Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - Krok 2

Krok 3

Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o bokach 15x20cm.

Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - Krok 3

Krok 4

Dno formy o wymiarach 15x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Piecz w 180 st.C 20-25 minut.

Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto posmaruj powidłami i gęstą domową marmoladą.

Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - Krok 5

Krok 6

Mazurka udekoruj ulubionymi bakaliami, sprawdzając na opakowaniach czy nie zawierają glutenu.

Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWYMazurek z powidłami BEZGLUTENOWY

Poszukujesz inspiracji na prosty, smaczny i uniwersalny wypiek? Ta propozycja na mazurek z powidłami jest doskonała. Wykonanie masy na ciasto wymaga jedynie połączenia kilku podstawowych składników. W tym celu sięgnij po kostkę do pieczenia, mąkę (pszenną, mieszaną lub bezglutenową), jajka oraz śmietanę. Uniwersalność mazurka wiąże się z tym, że doskonale komponuje się on z różnymi dodatkami. Jest smaczny np. z masą makową. Możesz posmarować nią wierzch ciasta i dodatkowo oprószyć całość słodką kruszonką. Wypróbuj także tego wypieku w wersji z powidłami – słodkim truskawkowym lub malinowym, a także kwaśnym śliwkowym lub wiśniowym. Opcjonalnie skontrastuj ze sobą lekko cynamonowe jabłka z intensywną i wyrazistą porzeczką. Do dekoracji mazurka wykorzystaj suszone owoce – figi, morele, daktyle i rodzynki oraz orzechy (włoskie, nerkowca) oraz płatki migdałów. Do ozdoby nadadzą się także kandyzowane owoce. Co sądzisz o tym przepisie na bezglutenowy mazurek z powidłami? Wypróbuj i podziel się opinią.