Przepisy na Muffinki czekoladowe
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Muffinki czekoladowe
O tym, że czekolada idealnie nadaje się do wypieków raczej nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego można ją także śmiało polecić jako dodatek do muffinek i babeczek. Jeśli poszukujesz sposobów na upieczenie muffinek z użyciem gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, na pewno znajdziesz tu odpowiedni przepis. Jednym z najpopularniejszych kakaowych wypieków jest brownie – intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto. Swoją charakterystyczną konsystencję zachowa również, jeśli upieczesz je w wersji mini. Muffinki brownie zyskają interesujący, słodko-słony smak, dzięki rozsmarowaniu na ich wierzchu karmelowego sosu i posypaniu prażonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi. Słodkie, czekoladowe ciasto warto przełamać kwaskowatym, owocowym kremem, tak jak w cupcakes z kremem mascarpone. Krem do czekoladowo-kakaowych babeczek wykonasz, ucierając ser mascarpone z cukrem pudrem oraz sokiem z granatów, czyli tzw. grenadiną. Powstałą w ten sposób gładką, różową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wierzch babeczek. Sprawdzone i smaczne połączenie to czekolada i banany, wykorzystaj je więc także w swoich muffinkach. Pamiętaj, że do wypieków nadają się tylko bardzo dojrzałe, żółte banany z ciemnymi plamkami. Banana przed dodaniem do ciasta rozgnieć widelcem na jednolitą papkę. Smak tych owoców podkreśli dosypanie szczypty przypraw korzennych, np. cynamonu lub imbiru. Z kolei klasyczny francuski wypiek – czekoladowy fondant – powinien zadowolić nawet największych wielbicieli czekolady. Fondant składa się z delikatnego ciasta z gorzką czekoladą, które swoją puszystość zawdzięcza ubitej na sztywno pianie z białek, a także z płynnego, czekoladowego środka. Jeśli nie przepadasz za słodyczami, koniecznie wypróbuj suflet czekoladowy z dodatkiem sera pleśniowego. Smak gorzkiej czekolady wspaniale komponuje się kremową, ostrą gorgonzolą i kawałkami gruszek w occie. Biała czekolada sprawdzi się jako polewa do delikatnych babeczek kokosowych. Masz ochotę na coś czekoladowego? Upiecz muffinki według jednego z naszych przepisów.



