Owsianka słodko-kwaśna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka słodko-kwaśna

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
7 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

800 gramów

60 gramów

4 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane wsyp do miseczki.

Owsianka słodko-kwaśna - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę umyj dokładnie miękką szczoteczką pod bieżącą wodą. Zetrzyj trochę skórki do miseczki, a następnie obierz ją i pokrój w kostkę, dodaj do płatków.

Owsianka słodko-kwaśna - Krok 2

Krok 3

Dodaj miód, całość delikatnie wymieszaj. Owsiankę polej jogurtem, a następnie posyp pokruszonymi orzechami.

Owsianka słodko-kwaśna - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka słodko-kwaśna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej