Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na placki - umyte ziemniaki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie, ostudzone obierz i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

Krok 2

Wymieszaj z jajami, mąką ziemniaczaną, 2 łyżkami śmietany, pietruszką i 30 g masła, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 3

Przygotuj rybę - spraw węgorza, pokrój skośnie w grube plastry, ułóż na blasze do pieczenia, oliwę wymieszaj z koperkiem, posmaruj nią węgorza. Piecz w temperaturze 50—100 stopni(ma się dobrze ogrzać).

Krok 4

Śmietanę, jaka Ci została dopraw solą i połącz z sokiem z cytrynu, wstaw do lodówki.

Krok 5

Z ciasta formuj placki, usmaż je pojedynczo na maśle i oleju winogronowym ok. 3 minut z jednej strony, odwróć, wytnij z nich koła o średnicy 11 cm i smaż 2—3 minuty z drugiej strony.

Krok 6

Placki podawaj obłożone węgorzem i ozdobione śmietaną z sokiem cytrynowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej