
Składniki
300 gramów
500 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
70 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na placki - umyte ziemniaki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie, ostudzone obierz i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 2
Wymieszaj z jajami, mąką ziemniaczaną, 2 łyżkami śmietany, pietruszką i 30 g masła, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3
Przygotuj rybę - spraw węgorza, pokrój skośnie w grube plastry, ułóż na blasze do pieczenia, oliwę wymieszaj z koperkiem, posmaruj nią węgorza. Piecz w temperaturze 50—100 stopni(ma się dobrze ogrzać).
Krok 4
Śmietanę, jaka Ci została dopraw solą i połącz z sokiem z cytrynu, wstaw do lodówki.
Krok 5
Z ciasta formuj placki, usmaż je pojedynczo na maśle i oleju winogronowym ok. 3 minut z jednej strony, odwróć, wytnij z nich koła o średnicy 11 cm i smaż 2—3 minuty z drugiej strony.
Krok 6
Placki podawaj obłożone węgorzem i ozdobione śmietaną z sokiem cytrynowym.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej