Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą

Autor: Beata Czogała

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

300 mililitrów

500 gramów

3 łyżki

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

180 gramów

12 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki wlać wodę, rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut.

Krok 2

Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Zostawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w plasterki. Każdy plasterek szynki pokroić na cztery części. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić na pół.

Krok 3

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym odrywać z niego kawałki o wadze około 42 g. Każdy kawałek ciasta rozwałkować lub spłaszczyć i rozciągnąć na równe placki. Każdy z nich posmarować koncentratem pomidorowym, zachowując odstęp od brzegu. Następnie posypać koncentrat odrobiną ziół prowansalskich i nieco większą ilością oregano. Na połowie placka (zachowując nadal odstęp od brzegu) ułożyć dwa kawałki szynki, odrobinę szpinaku, mozzarellę i kawałek pomidora. Farsz przykryć drugą połową placka i dobrze skleić jak pierogi. Tak przygotowane calzone układać na posmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika. Zapełnioną blaszkę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.

Beata Czogała

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini calzone ze szpinakiem szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Prażona ciecierzyca
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej