Sernik z musem z kiwi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z musem z kiwi

Autor: Marzena Kunysz-Bartman

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

80 gramów

70 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

700 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

400 mililitrów

10 sztuk

1 łyżka

2 sztuki

350 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut. Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie.

Krok 2

Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna). 400 ml kremówki ubijamy z cukrem pudrem i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund). Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi. Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje.

Krok 4

Na mus wylewamy tężejącą galaretkę(przygotowana wg przepisu na opakowaniu) i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa krem z selera
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej