Tort Unicorn – przepis pixel

Tort Unicorn

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

heart
267 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
360 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

393 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

240 gramów

80 gramów

320 gramów

krem:

900 gramów

600 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

do dekoracji:

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj dwie formy o wymiarach 22 cm lub upiecz biszkopt jeden po drugim. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Może to potrwać ok 10 min. Partiami wsypuj cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Mąki przesiej do miski. Dodaj je partiami do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do dwóch foremek. Włóż tort Unicorn do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok 45-50 min. Piecz do suchego patyczka. Biszkopty zostaw do wystudzenia.

Tort Unicorn - Krok 1

Krok 2

Galaretki rozpuść w 800 ml wody. Przygotuj 3 foremki o średnicy zbliżonej do formy na biszkopt. Wyłóż je folią spożywczą. Na dnie ułóż przepołowione truskawki. Zalej je lekko ostudzoną galaretką. Włóż do lodówki, aby stężała.

Tort Unicorn - Krok 2

Krok 3

Schłodzona śmietanę kremówkę lekko ubij. Dodaj serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, utrwalacz do bitej śmietany i krótko miksuj.

Tort Unicorn - Krok 3

Krok 4

Biszkopty po wystudzeniu przekrój na pół. Masz otrzymać 4 blaty ciasta. Każdy z nich nasącz sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Tort Unicorn - Krok 4

Krok 5

Na ciasto Unicorn nałóż pierwszą cienka warstwę kremu. Następnie pierwszy blat galaretki. Galaretkę przykryj drugim blatem ciasta. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania składników.

Tort Unicorn - Krok 5

Krok 6

Tort Unicorn posmaruj z wierzchu i po bokach pozostałym kremem. Włóż ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie udekoruj przygotowanymi ozdobami cukrowymi.

Tort Unicorn - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort UnicornTort Unicorn

Spotkanie legendarnego jednorożca to marzenie każdej małej księżniczki, ale nie tylko. Też masz ochotę przenieść się na chwilę do baśniowego świata? Czarodziejska różdżka nie będzie do tego potrzebna. Dzięki sprawdzonemu przepisowi na tort Unicorn w kuchni wszystko stanie się możliwe!

Dla kogo?

Tort jednorożec to nie tylko biszkopt i masa. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów, a każdy z nich wymaga sporo uwagi. Przyda się również odrobina wprawy w robieniu domowych wypieków, więc przepis na tort Unicorn kierujemy do nieco bardziej doświadczonych szefów kuchni.

Na jaką okazję?

Tort w kształcie jednorożca będzie hitem podczas kinderbali i przyjęć urodzinowych. Chcesz zaskoczyć gości w trakcie imprezy halloweenowej, sylwestrowej albo balu przebierańców? Już wiesz, jak to zrobić. Tort Unicorn sprawdzi się doskonale!

Czy wiesz, że?

Ozdoby do ciasta możesz kupić lub zrobić samodzielnie, wykorzystując masę cukrową oraz barwniki spożywcze.

Dla urozmaicenia:

Jadalne kwiaty sprawią, że tort Unicorn będzie wyglądać niepowtarzalnie. Pamiętaj, aby zabezpieczyć końcówki kwiatów przed włożeniem ich do ciasta. Jeśli nie przepadasz za truskawkami, możesz wymienić je np. na borówki amerykańskie. Użyj wtedy jagodowej galaretki, żeby ciasto było kolorystycznie jednolite.