Zupa z soczewicy z selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy z selerem naciowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 listek

4 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Soczewice ugotować, według przepisu na opakowaniu.

Zupa z soczewicy z selerem naciowym - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej soczewicy w garnku dodać bulion. Całość zagotować i dodać pokrojonego na drobne kawałki: selera, cebulę, pora i przyprawy. Całość gotować ok. 15 minut na małym ogniu.

Zupa z soczewicy z selerem naciowym - Krok 2

Krok 3

Chleb przyrumienić w tosterze (przygotować grzankę do zupy). Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.

Zupa z soczewicy z selerem naciowym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej