
Składniki
120 gramów
2 sztuki
1 litr
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 listek
4 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Soczewice ugotować, według przepisu na opakowaniu.

Krok 2
Do ugotowanej soczewicy w garnku dodać bulion. Całość zagotować i dodać pokrojonego na drobne kawałki: selera, cebulę, pora i przyprawy. Całość gotować ok. 15 minut na małym ogniu.

Krok 3
Chleb przyrumienić w tosterze (przygotować grzankę do zupy). Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej