
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść, obierz i opłucz warzywa, po czym zalej je wrzącą wodą i ugotuj.

Krok 2
Warzywa wyjmij z wywaru i po ostudzeniu drobno pokrój. Do wywaru dodaj kostkę bulionową i umyte, obrane, pokrojone w słupki ziemniaki.

Krok 3
Gotuj około 15 minut. Do zupy dodaj zasmażkę z tłuszczu i mąki.

Krok 4
Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę i selera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec oprósz zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana
Ziemniaki zazwyczaj podawane są z mięsem, rybami czy smażonym jajkiem. Często stanowią dodatek do zup, zastępując kaszę lub ryż. Warto wypróbować je także jako główny składnik dania. Bazą do ugotowania zupy ziemniaczanej będzie – w zależności od upodobań – wywar warzywny lub mięsny. Obydwa możesz przygotować samodzielnie. Ugotowana wkładka mięsna przyda się też do podania w oddzielnym daniu lub wykorzystania do sałatki. Ziemniaki skrojone w słupki wystarczy dorzucić do gorącego bulionu i poczekać, aż będą gotowe. Jeśli zdecydowałeś się na bulion warzywny, koniecznie kontroluj czas, by warzywa się nie rozgotowały – pokrojone w kostkę będą potem smacznym dodatkiem do całości lub wykorzystasz je do sałatki majonezowej. Jeśli chcesz, by zupa zgęstniała, polecamy zasmażkę z mąki lub zaprawkę ze śmietany (należy ją jednak wcześniej zahartować). Całość dopraw do smaku, na przykład gruboziarnistym pieprzem lub papryką. Danie warto podać z dodatkiem natki pietruszki albo posiekanego koperku. Sprawdź, czy masz wszystkie składniki i wypróbuj ten przepis! Zupa ziemniaczana jest na tyle prosta w przygotowaniu, smaczna i uniwersalna, że będziesz ją chętnie przyrządzać!