Jak mrozić maliny? Jak przechowywać?

Soczyste, aromatyczne i przyjemnie słodkie… – jak mrozić maliny, by nie straciły swojego wyjątkowego smaku przez całą zimę? W pojemniku, woreczku, a może luzem? Sposobów jest kilka, jednak nie każdy pozwala zachować ich unikalny kształt i jędrną, apetyczną strukturę. Tymczasem wystarczy przygotować miejsce w zamrażarce, wybrać najładniejsze maliny i zastosować kilka sprawdzonych trików. Zapraszamy!

Maliny – ulubione owoce lata

Choć w obecnych czasach świeże maliny można kupić niemal przez cały rok, to te dojrzewające w letnim słońcu i zebrane w trakcie sezonu smakują zdecydowanie najlepiej. Można je spożywać na surowo lub przygotować mnóstwo fantastycznych dań, takich jak delikatne i kruche ciasto z budyniową pianką i owocami, kolorowa sałatka na upalne dni z dodatkiem krewetek oraz chłodzących podniebienie listków mięty czy idealne na śniadanie placuszki twarogowe ozdobione owocami leśnymi. Niestety do największych wad malin zalicza się nietrwałość, dlatego najlepszym sposobem na zachowanie wyjątkowego smaku przez dłuższy czas jest sporządzenie różnych przetworów, liofilizowanie lub przechowywanie w ujemnych temperaturach. Jak zamrozić maliny, by pod wpływem zimna się nie zlepiły w trudną do rozdzielenia kulkę?

Jak mrozić maliny?

Mrożenie malin nie jest czynnością skomplikowaną, ale trochę czasochłonną, bo zanim trafią do worków czy pojemników, muszą zostać wcześniej odpowiednio przygotowane. Nie bez znaczenia jest również stan owoców – im bardziej jędrne, suche oraz zwarte, tym lepiej zniosą przechowywanie w niskich temperaturach. Poznajcie kilka tricków i podpowiedzi na to, jak mrozić maliny w warunkach domowych.

  • Wybierając maliny do mrożenia, pamiętajcie, by odkładać tylko twarde, zwarte sztuki. Owoce, które są zbyt dojrzałe lub puszczają sok, pod wpływem ujemnej temperatury stracą kształt i się rozpadną. Do mrożenia lepiej nie używać malin zebranych niedługo po deszczu, ponieważ zawierają zbyt dużo wody.
  • Owoce umieśćcie na sitku i delikatnie umyjcie, używając chłodnego, bardzo delikatnego strumienia, a następnie rozłóżcie na ściereczce lub papierze kuchennym, by całkowicie wyschły. Nie namaczajcie i nie trzymajcie malin zbyt długo pod kranem, ponieważ nasiąkną wodą.
  • Przebrane i wysuszone owoce rozłóżcie na tacach, tak by się ze sobą nie stykały, a następnie schowajcie do zamrażarki na kilka godzin.
  • Gdy maliny będą twarde, podzielcie na jednorazowe porcje i przełóżcie do specjalnych woreczków lub pojemników na mrożonki.

Maliny przeznaczone do przygotowania smoothie, lodów, sosów, wypieków lub jogurtów możecie zmiksować na gładką masę, przelać do opakowań i zamrozić. Owocowy mus nie tylko zajmuje znacznie mniej miejsca w zamrażarce, ale także zachowuje wszystkie walory smakowe całych malin.

Jak rozmrozić maliny?

Jeśli już wiecie, jak mrozić maliny, warto także poznać najlepsze i sprawdzone metody rozmrażania tych smacznych owoców. Aby nie naruszyć delikatnej struktury, najlepiej rozłożyć zamarznięte sztuki na talerzyku i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach maliny zmiękną i będą się nadawały do spożycia lub przygotowania wybranej potrawy. Nie zaleca się rozmrażania w temperaturze pokojowej, bo ciepło może sprzyjać namnażaniu bakterii i pleśnieniu. Z kolei włożenie opakowania z owocami do ciepłej wody sprawi, że stracą kształt, będą się rozpadać i puszczą soki.

Do czego wykorzystać mrożone maliny?

Jak przechowywać maliny po rozmrożeniu? W wyniku dużych zmian temperatury zmiękną i zaczną tracić soki, dlatego warto je zużyć możliwie jak najszybciej. Z gotowych owoców możecie przygotować wiele pysznych dań o niezapomnianym smaku lata. My szczególnie polecamy rozgrzewającą herbatę z goździkami, którą można udekorować całymi owocami. Do ciepłego napoju możecie wykorzystać ulubione przepisy z malinami i przygotować idealnie kremowe lody lub puszystą roladę z bitą śmietaną, w której wnętrzu ukryte będą mrożone owoce. Z aromatycznych leśnych skarbów warto upiec soczyste polędwiczki w sosie malinowym, ciasto drożdżowe pokryte chrupiącą kruszonką albo idealny na rodzinne przyjęcie bezglutenowy torcik z owocami przełożony jasnoróżową masą malinową. Smacznego!