Czy maliny się myje? Jak myć maliny?

Wielbiciele owocowych przetworów z pewnością zastanawiają się, czy maliny się myje przed spożyciem? Wątpliwości spowodowane są w dużej mierze tym, że maliny są niezwykle delikatne i proces mycia może doprowadzić do ich zmiażdżenia. Jednak jedząc nieumyte owoce, jesteście narażeni na szereg nieprzyjemnych chorób. Nie ma znaczenia, czy pochodzą one z targu, czy też prosto z krzaczka w przydomowym ogrodzie. Czy maliny trzeba myć i jak zrobić to prawidłowo? Podpowiadamy!

Dlaczego spożycie nieumytych malin może być takie groźne?

Piękne, dorodne owoce niekiedy nie sprawiają wrażenia zanieczyszczonych. Wiele osób sądzi także, że skoro rosną one przy domu, to są bezpieczne. Nic bardziej mylnego! Większość zagrożeń jest bowiem niewidoczna gołym okiem. Chodzi głównie o jaja pasożytów, które są przenoszone w powietrzu i mogą osiadać dosłownie wszędzie. Maliny zbierane w lesie z kolei, narażone są na bakterie roznoszone przez leśne zwierzęta. Choroby powstałe poprzez spożycie takich owoców są niezwykle uciążliwe i wymagają długotrwałego leczenia. Jeżeli zatem zastanawialiście się do tej pory, czy maliny się myje, teraz już chyba nie macie wątpliwości.

Jak myć maliny, żeby uniknąć ich uszkodzenia?

Kwestia tego, czy myć maliny, jest już rozstrzygnięta, ale jak zrobić to prawidłowo? Do usunięcia zabrudzeń oraz ewentualnych bakterii nie można używać żadnych detergentów. Jak myć maliny? Najprostszą i skuteczną metodą jest użycie ciepłej wody. Ważne jest to, aby nie płukać ich bezpośrednio pod kranem, ponieważ zbyt intensywny strumień doprowadzi do ich zgniecenia. Najlepiej włożyć maliny do miseczki z wodą. Jeśli oczyszczacie je pod strumieniem, niech będzie on delikatny. Po umyciu maliny należy starannie odsączyć na papierowym ręczniku. Dzięki temu zabiegowi będziecie mieć pewność, że wasze maliny są bezpieczne.

Przechowywanie malin – specjalne środki ostrożności

Maliny z racji swojej kruchości łatwo się rozpadają. Właściwe przechowywanie jest bardzo ważne, żeby nie popsuć ich naturalnego wyglądu. Kupując maliny w tekturowych pudełeczkach, warto je przełożyć na płaski talerzyk wyłożony papierowym ręczniczkiem. Nadmiar wody z kolei może powodować, że szybko spleśnieją. Dlatego myjemy maliny dopiero przed spożyciem.

Macie większą ilość malin i zastanawiacie się, co zrobić, żeby się nie popsuły? Idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie pysznego soku z malin. Odpowiedź na pytanie, czy myć maliny przed zrobieniem soku, powinna być oczywista. Postępujemy z nimi dokładnie tak samo, jak przed zjedzeniem na surowo.

Jak zachować aromat malin na dłużej?

Te pyszne, słodkie owoce można przetwarzać na różne sposoby. Oprócz zrobienia wspomnianego soku maliny można także mrozić lub suszyć. To pozwoli wykorzystać je do deserów lub sosów owocowych także poza sezonem. Czy maliny trzeba myć przed zamrożeniem? W tym przypadku raczej postawcie na opłukanie ich na sitku i porządne odsączenie. Moczenie ich w miseczce może sprawić, że naciągną zbyt dużą ilość wody i po zamrożeniu staną się zbitą bryłą. Podobnie przygotowujemy maliny do suszenia. Owoce malin można suszyć zarówno w elektrycznej suszarce, jak i w piekarniku. Chociaż jest to dość czasochłonne, to znakomita herbata z malinami w zimowy chłodny wieczór z pewnością wynagrodzi czas oczekiwania.

Do czego można wykorzystać maliny?

Naturalnie świeże owoce i sok z malin to czysta kwintesencja smaku. To jednak nie koniec ich możliwości! Doskonale sprawdzą się we wszelkiego rodzaju deserach i ciastach. Pyszna malinowa chmurka, puszysta babeczka z malinami – to tylko mała zapowiedź specjałów, jakie można wyczarować z tych owoców. Wbrew pozorom maliny nie są zarezerwowane wyłącznie dla deserów! Sałatka z cykorią i malinami doskonale to potwierdzi. Bez względu na to, w jakiej formie zostaną podane, nie zapomnijcie o umyciu malin, zanim trafią na stół!